Gerda van de Glind

Collectie de Groen X Museum Arnhem

Tentoonstellingsbespreking
25 augustus 2019

De leerlingen van groep 7/8 van IKC De Klimboom in Arnhem Zuid wierpen hun blik op Collectie de Groen.

De leerlingen van groep 7/8 van IKC De Klimboom in Arnhem Zuid maken kunstkritiek die iedereen begrijpt. Dit deden ze zó goed dat ik er niet één, maar wel twee of drie stukken kleine kunstkritiek van kan maken. Bij deze het laatste deel, waarin ze hun blik werpen op kunstwerken die in hun eigen stad te zien zijn. Collectie de Groen heeft een groeiende verzameling hedendaagse kunst in het centrum van Arnhem, die in steeds een andere samenstelling wordt getoond. De klas keek aandachtig naar een aantal werken uit Setup 03: De Groen X Museum Arnhem, en hoewel ze niet allemaal even onder de indruk waren, wilden ze allemaal weleens naar de echte werken gaan kijken. Bij deze de observaties van de nieuwe generatie collectie/museumbezoekers.


 

Museumbezoekers – Hans Eikelboom

 

Museumbezoekers – Hans Eikelboom – Tekening door Yusuf (11)

‘Op de foto van Hans Eikelboom zie ik veel mensen. Het zijn allemaal verschillende mensen, maar ze doen allemaal hetzelfde. Ze kijken naar een kunstwerk. Ik vind het een beetje saai en te simpel, omdat alles op dezelfde plek staat. Maar het is ook wel creatief, omdat het er zo veel zijn. Ik vind het wel raar dat hij zomaar foto’s gaat maken van mensen. Als ik een groep mensen mocht kiezen die hij de volgende keer gaat fotograferen, dan kies ik: straatartiesten en rapgroepen. Bijvoorbeeld Wilde Westen of Van Klasse. Dat vind ik namelijk leuke muziek. Misschien kent hij dat ook wel?’ – Yusuf (11)


 

Sunny Spells – Lieven Hendriks

 

Sunny Spells – Lieven Hendriks – Tekening door Siem (12)

‘Op het schilderij van Lieven Hendriks zie ik een beslagen raam. Er zitten allemaal vegen op. Ik denk dat hij een keer een glazenwasser zag, die een raam aan het wassen was met sop, en dat hij dacht: dat is wel mooi. En dat hij toen ging proberen dat na te maken. Dat is heel moeilijk. Ik dacht dat ik het wel even kon natekenen maar ik heb het per ongeluk verkeerd om gemaakt. Het is ook best moeilijk omdat het van donker naar licht gaat. Ik snap echt niet hoe ik dat wit moet tekenen. Knap gedaan, meneer Hendriks!’ – Siem (12)


 

East River – Erik Wesselo

 

East River – Erik Wesselo – Tekening door Aryan (11)

‘Op het videokunstwerk van Erik Wesselo zie je een man drijven in de rivier voor een grote stad. Deze meneer pleegt zelfmoord. Hij wilde het mooie leven stoppen. Het is zijn keuze, ik weet niet waarom. Misschien had hij geen vrienden, of werd hij gepest of misschien was hij veel te druk? Hij heeft wel een mooie achtergrond gekozen. New York denk ik by the way. Jammer dat hij voor deze uitweg koos. Maar ik vind het leven wel LEUK!!’ – Aryan (11)


 

Tentstok 2.0 – Janine van Oene

 

Tentstok 2.0 – Janine van Oene – Tekening door Jan (12)

‘Op het schilderij van Janine van Oene zie ik een bos en een weg en drie verschillende driehoeken. Ik hoor net dat het tentstokken zijn. Ik vind het goed dat je dat bijna niet kunt zien, omdat het van die gekke vormen zijn. De vormen en kleuren erachter zijn ook heel mooi. Het is somber maar toch vrolijk. Ik hoop dat de kunstenaar mijn tekening mooi vindt en dat ze er zin van krijgt om naar die plek te gaan. Misschien om te kamperen?’ – Jan (12)


 

z.t.- Janine van Oene

 

z.t.- Janine van Oene – Tekening door Noa (12)

‘Op het schilderij van Janine van Oene zie ik een kamer met kunst. Er zijn twee muren, een soort struisvogel en er hangen drie klokken. En er zit ook nog een schilderij in het schilderij. Het is hartstikke knap en mooi gemaakt. Ik krijg er een warm en fijn gevoel van. Het ziet eruit als een mooie en gezellige plek om te zijn. Ik denk dat de kunstenaar dat ook wilde: een leuke plek maken waar mensen zich goed voelen. Ik vond het heel bijzonder om dit bijzondere kunstwerk na te tekenen. Wilt u dat tegen haar zeggen als je haar ziet?’  – Noa (12)

 


 

Danny – Hester Oerlemans

 

Danny – Hester Oerlemans – Tekening door anoniem

‘Op het kunstwerk van Hester Oerlemans zie ik een persoon met ‘?’aan zijn handen. Het is een raar getekend figuur en ook wel eentonig. Er is helemaal geen een kleur gebruikt. Er zijn veel manieren om dit te maken. Ik zou alleen niet kunnen afleiden uit het kunstwerk hoe zij dit heeft gemaakt. Maar er zijn verschillende mogelijkheden, zoals: uitvinden, lol hebben en mensen helpen. Ik heb nu gehoord wat het verhaal erachter is: dat de persoon met een soort ballonnen om haar handen gaat boksen en dat er dan in die ballonnen klei of zoiets zit. Dat lijkt me best leuk om te doen. Zonder het verhaal erbij vond ik het saai, maar nu vind ik het heel spannend. En ik krijg er een vrolijk gevoel van. Maar misschien kan de kunstenaar er de volgende keer meer kleur bij doen en zorgen dat het kunstwerk duidelijk wordt.’ – anoniem


 

Blop – Hester Oerlemans

 

Blop – Hester Oerlemans – Tekening door David (12)

‘Op het kunstwerk van Hester Oerlemans zie ik een steen. Ik denk dat de kunstenaar deze steen heeft gemaakt omdat die wel mooi is. Ik had het eigenlijk stiekem gekozen omdat ik dacht dat het vet makkelijk was om na te tekenen, maar dat is helemaal niet zo. Ik heb net gehoord dat deze steen is gemaakt door met je handen in een soort ballon te gaan waar klei in zit, en daar dan mee te gaan slaan. Ik snap niet helemaal hoe dat werkt, maar het klinkt wel heel leuk om te doen. Ik vind het ook goed dat er wordt gespeeld met licht en donker, alle vormen geven anders licht. Ik krijg er een apart gevoel van.’ David (12)


 

Tools of Charles Peace – Ad Gerritsen

 

Tools of Charles Peace – Ad Gerritsen – Tekening door Elise (11)

‘Op het schilderij van Ad Gerritsen zie ik een schuurtje met allemaal gereedschap. Ik denk dat de kunstenaar het heeft gemaakt omdat hij vond dat het er leuk uitziet. Het is een leuk kunstwerk, omdat je er veel verschillende dingetjes op ziet. Ik ben wel benieuwd van wie die spulletjes zijn en wie ze zo heeft neergelegd. Diegene is vast heel netjes. Het is trouwens niet echt een blij schilderij, maar ik denk ook weer niet dat je er verdrietig van wordt. Ik heb het met een kleurpotlood ingekleurd, omdat dat me dat mooi leek en we ook geen verf hadden. Ik hoop dat het een beetje is gelukt. – Elise (11)


 

Nimbus de Groen – Berndnaut Smilde

 

Nimbus de Groen – Berndnaut Smilde – Tekening door Tide (12)

‘Ik zie een kamer met witte muren, een schuin blauw dak waarvan de punt open is. Door die opening zie je de lucht en een paar wolken. Middenin de ruimte zie je een hele grote witte wolk. Ik snap niet hoe de kunstenaar dit gedaan heeft, maar ik denk dat hij een wolk heeft gemaakt om te laten zien dat hij een grote fantasie heeft en ook wil uitbeelden dat hij niet de enige is. Mensen kunnen bijvoorbeeld in de wolken zitten en dan zitten ze in een droomwereld. Maar het kan ook weer gaan over boze mensen, waarvan er stoom uit de oren komt. Ik vind het een heel vet kunstwerk, maar het is ook een klein beetje saai. Ik zou er een paar motoren bij doen en die kunnen dan die wolken maken. Dat zou ik pas mooi vinden.’ – Finn (10) [deze laatste tekst komt uit een eerder stuk kleine kunstkritiek uit de Achterhoek]

Met grote dank aan juf Juliet en groep 7/8 van IKC De Klimboom in Arnhem Zuid.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later