Gerda van de Glind

Kleine Kunstkritiek – May you live in interesting times

Column
28 juni 2019

De leerlingen van groep 7/8 van IKC De Klimboom in Arnhem Zuid helpen mij met het maken van kunstkritiek die iedereen begrijpt. Dit doen ze zó goed dat ik er niet één, maar wel twee of drie stukken kleine kunstkritiek van heb kunnen maken.

Bij deze het allereerste deel: over de 58e Biënnale in Venetië. Toen ik vertelde dat dit een soort Olympische Spelen voor kunst is, vroeg een leerling of de kunstenaars er dan ook medailles mee winnen. Ik legde uit dat meedoen eigenlijk al een soort winnen is, omdat er per land steeds maar één of twee kunstenaars naar toe mogen om hun werk te laten zien. Dat vonden ze wel cool, net als het thema: May you live in interesting times. Want, zo zei een leerling: ‘Er kan nu meer dan OOIT. Dus ook hele rare dingen.’ Zie hier hun reflecties op deze vreemde en interessante tijden.


 

Lina Lapelyte, Vaiva Grainyte and Rugile Barzdziukaite, Sun & Sea (Marina).

 

Lina Lapelyte, Vaiva Grainyte and Rugile Barzdziukaite, Sun & Sea (Marina). Tekening door Saske (12).

‘Op de foto van het kunstwerk zie ik een strand met mensen. Wat ik mooi vind aan het kunstwerk is het licht, omdat het opvalt. En de kleuren, omdat ze fel zijn. Maar ook de hoedjes en petten, omdat ze er mooi uitzien en omdat het vrolijk en gezellig is. Ik denk dat de kunstenaar dit heeft gemaakt om mensen te laten relaxen.’ – Saske (12)


‘Het kunstwerk is een strand met veel mensen. Ze hebben allemaal hun zwembroek of badpak aan en liggen lekker in het zand. Het lijkt erop dat het een warme en zonnige dag is, maar dit kunstwerk is dus gewoon binnen in een gebouw! Je kunt zelfs vanaf bovenaf kijken naar al die mensen die aan het zonnebaden zijn! Dat vind ik best wel raar. Het lijkt mij in ieder geval niet fijn om daar te moeten liggen. Ik zou liever naar een echt strand gaan. Ik denk dat de kunstenaars het zo gemaakt hebben om mensen een zomers gevoel te geven. Want je ziet veel gekleurde dingen, zoals een parasol en een hoed van stro.’ – Rubia (11)


 

Hrafnhildur Arnardóttir / Shoplifter, Chromo Sapiens, the Icelandic Pavilion.

 

Hrafnhildur Arnardóttir / Shoplifter, Chromo Sapiens, the Icelandic Pavilion. Tekening door Julia (12)

‘Het kunstwerk van Hrafnhildur Arnardóttir is heel bijzonder. Je ziet overal een soort van haren in een kamer. Achterin is een deur. Ik denk dat de kunstenaar dit heeft gemaakt om de zachtheid te laten zien van deze kamer. Ik vind het mooi, omdat het veel verschillende kleuren zijn. En dat het voorin donker is en achterin licht. Ik denk dat het gevoel van de mensen die dit hebben gemaakt hebben aardigheid en zachtheid is, en dat ze dat willen overbrengen. Dat mensen zich veilig en fijn voelen. Ik had op de foto misschien nog wel iets meer van de kamer willen zien, want er is nu nog een hele hoek die je niet kunt zien. Maar dat is vooral een complimentje, want ik vind de kamer echt heel mooi gemaakt. Ik vond het ook leuk om na te tekenen en ik ben trots op mijn tekening. Het lijkt bijna alsof het echt van zachte stof is. Ik zou dit wel in het echt willen zien. Als ik in deze kamer was zou ik lekker in de haren gaan liggen.’ – Julia (12)


 

Anicka Yi, Biologizing the Machine (tentacular trouble), Republic of Korea.

 

Anicka Yi, Biologizing the Machine (tentacular trouble), Republic of Korea. Tekening door Emma (12).

‘Het kunstwerk van Anicka Yi bestaat uit gele cocons die in een donkere ruimte hangen. Er schijnt licht door de ramen, waardoor ze tot leven komen in het donker. Wat ik goed vind aan het kunstwerk is dat het licht goed opvalt. En dat de cocons niet allemaal dezelfde vorm hebben en ook niet op dezelfde hoogte hangen. Het kunstwerk geeft me een gevoel van rust, omdat het niet zo’n druk en vol kunstwerk is. Ik zou alleen de ramen niet op de foto zetten, zodat de kunstwerken zelf nog meer opvallen. Verder vind ik alles perfect.’ – Emma (12)


 

Melissa McGill, Red Regatta.

 

Melissa McGill, Red Regatta. Tekening door Noah (12).

‘Op het kunstwerk van Melissa McGill zie je wel bijna honderd boten met felrode zeilen. Ze varen in Venetië voor de stad. Het water is nog blauwer dan de lucht. Vroeger had je heel veel van zulk soort boten, maar nu niet meer. Nu heb je meer cruiseschepen en speedboten enzo. Ik denk dat deze kunstenaar gewoon veel van oude boten houdt en wil laten zien dat die veel mooier zijn. En ik denk dat rood haar lievelingskleur is. Ik vind het er wel cool uitzien en ik zou zelf ook wel op een van die boten willen zitten. Zit er op elke boot eigenlijk ook een kapitein?’ – Noah (12)


 

Mural – Ad Minolitti

 

Ad Minoliti, Mural. Tekening door Maria (11).

‘Het kunstwerk van Ad Minoliti geeft me een gezellig gevoel. Dat komt door alle leuke kleurtjes. Het is heel mooi bij elkaar allemaal: de kleuren, de schilderijen en dan die poppen. Het lijkt wel alsof ze kunstkleding aanhebben. Zo cool.’ – Maria (11)


 

Ad Minoliti, Hopscotch.

 


 

Hopscotch – Ad Minoliti – Tekening door Giovanni (13)

‘Dit kunstwerk is nu niet in Venetië, maar ander werk van deze kunstenaar wel. Ik ben zo lang bezig geweest om alle schilderijen na te tekenen dat ik echt geen tijd meer had om een stuk te schrijven. Maar ik denk dat deze kunstenaar van kleur houdt: want hij heeft heel veel grote schilderijen gemaakt en ze zijn allemaal kleurrijk.’ – Giovanni (13)


 

Henry Taylor, Hammons meets a hyena on holiday.

 

Henry Taylor, Hammons meets a hyena on holiday. Tekening door Arda (12).

‘Op het schilderij van Henry Taylor zie ik een hyena, een mand, een soort oranje kasteel en herten. Naast het kasteel hangt een kerstmannenpak. Het lukte me niet meer om de herten en het pak te tekenen, omdat ik het kasteel te groot heb gemaakt. Ik heb geen idee waar dit over gaat, maar als ik iets moest verzinnen zou ik zeggen dat het de Kerstman zelf is op het schilderij. Hij woonde in een kasteelachtig iets, en net toen hij wilde weggaan met zijn slee kwam die hyena en toen gingen die herten van schrik weg. Nu is hij arm geworden en daarom verkoopt hij alles. Ik vind het leuk aan het schilderij dat er veel fantasie in zit. De kleuren zijn echt mooi. Ik krijg wel een verdrietig gevoel van het schilderij, omdat de persoon ook verdrietig is. Misschien dat de kunstenaar iets duidelijker had kunnen tekenen. Want nu is het verhaal erachter niet duidelijk. Maar ik vond het wel een leuke om na te tekenen, juist omdat er zoveel fantasie is.’ – Arda (12)

Met grote dank aan juf Juliet en groep 7/8 van IKC De Klimboom in Arnhem Zuid.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later