Hanne Hagenaars

Een onschuldige vlek

17 januari 2015

Mister Motley, 
Ik heb een vlek in mijn tapijt. Daar baal ik van, want het is een tapijt dat ik al lang heb en ik wil het niet weg doen. Wat moet ik doen? 
Henk.

We gaan te rade bij een vlekkenexpert, Lizan Freijsen. Zij houdt van vlekken, van de geschiedenis die een vlek met zich meedraagt. Ze heeft een prachtig tafelkleed gemaakt waarvoor ze het patroon selecteerde uit haar ‘Archief van verloren en gevonden vochtvlekken’. Hiervoor gebruikte ze een prachtige vlek die ze aantrof in het museum van Loon op een 18-eeuws behang. Waterschade? Freijsen ziet het onschuldige water eerder als de oorsprong van iets moois. Het tafelkleed is klaar om tijdens het diner weer nieuwe vlekken in zich op te nemen. En als je dat niet wilt kun je het wassen op zestig graden. (mail@lizanfreijsen.com


Lizan laat ons anders naar vlekken kijken, en ik hou daar wel van. Heel lang heb ik twee vlekken in mijn huis gekoesterd, een prachtig patroon van rode wijn dat op een witte muur splashte toen ik met te veel spullen tegelijk de trap af wilde lopen en struikelde, te veel tegelijk willen doen, geen aandacht erbij. De vlek is als een zeventiende-eeuwse memento mori, die een seintje geeft: rustig rustig, vergeet niet te leven. De vlek is langzaam in de muur getrokken en nog slechts als een wazige ster in de kosmos zichtbaar. De andere vlek is in de keuken waar mijn zoon altijd z’n voeten tegen de witte muur zette, zo zat hij het meest relaxt. Al die afdrukken van zijn zolen veroorzaakten toen ergernis en zijn nu een mooie herinnering aan de tijd dat hij nog thuis woonde. 


Lizan maakte en boek: ‘Starting a universe’, een boek over de vlekken die ontstaan zijn door water en lekkages. Cornel Bierens schreef er een tekst bij over de psychologie van de vlek. Haar site staat vol uiteenlopende voorbeelden van de tekeningen van Lizan waarin haar fascinatie voor vlekken in door klinkt. Ze werkt ook in opdracht: in de bewaerschole te Burg Haamstede tovert ze met prachtige tekeningen patronen te voorschijn die we normaliter snel willen wegstoppen onder witte lagen latex. Een mooie toevoeging op zo’n plek, Leonardo da Vinci leerde ons al naar vlekken kijken, in die toevallig ontstane patronen is van alles te ontdekken en het brengt je fantasie op gang, het inspireert, als dus de oude meester.
En als je niet kun wennen aan een vlek in het tapijt dan kun je overwegen om er een tapijt van Lizan overheen te leggen, vlek op vlek heeft ook iets moois. Of eren ander tapijt. 
Er zijn natuurlijk ook de vlekkentovenaars die pretenderen een vlek weg te kunnen halen. Mijn ervaring met deze tovenaars is niet dusdanig dat ik het kan adviseren.








Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later