Hanne Hagenaars

Hertog van Magenta

15 oktober 2013

Negen jaar lang werk ik voor mister Motley al samen met ontwerpers en drukkers maar ik had toch geen idée dat het woord magenta te danken is aan de slag bij het plaatsje Magenta in 1859 in Italië. De synthetische kleurstof aniline purple werd kort na de veldslag op die plek gevonden en ernaar vernoemd. Fotograaf Berend Otto kwam er al googelend achter dat er ook een hertog van Magenta rondliep op deze wereld en ging op zoek naar de man met deze magische naam. Het werd een obsessieve zoektocht.

Even wat feitjes: Magenta is een kleur die in licht niet bestaat maar bij het drukproces van inkt op papier van groot belang is. Met CMYK (cyaan, magenta, yellow, key (zwart)) worden tijdens het drukken alle denkbare kleuren gemengd. 

Berend Otto is officieel fotograaf maar zonder zijn nieuwsgierige geest zou er geen foto worden gemaakt. Hij is niet uit op mooie beelden maar hij wil graag van alles weten en dat leidt soms na een lange periode van reizen en onderzoek tot een foto. Een voorbeeld: in het Beatrixpark wandelde hij langs een stenen leeuw en onmiddellijk vroeg hij zich af waar die vandaan zou komen. Als ik ‘leeuw’ en ‘Beatrixpark’ google kom ik uit bij het ‘Genootschap van Leeuwen van het Centraal station’. Zo kan ik de zoektocht van Berend Otto een beetje volgen, een lid van dit genootschap heeft zo’n leeuw in zijn voortuin in Amstelveen staan, een echte Amsterdamse leeuw met drie kruizen. De mannen van het genootschap zijn de echte kenners, ze weten alles van echte en valse leeuwen, en helpen Otto verder . Een serie foto’s van de teruggevonden leeuwen is het eindresultaat.

Een ander voorbeeld: Zijn stofzuiger gaat kapot en hij koopt een nieuwe en daar hoort ook een stofzuigerzak bij. Wat een fascinerend ding. Uit verveling gaat hij op het internet op zoek naar de perfecte stofzuigerzak. Vreemde, gekke bruine zakken, plastic zakken, harmonicazakken en sommigen lijken op een klassieke ‘brown bag’, soms zijn ze alleen maar mooi, soms heel futuristisch. Berend Otto koopt bij De stofzuigerkoning een verzameling stofzuigerzakken zakken en gaat aan de slag om de perfecte stofzuigerzak te ontwerpen. Na een half jaar onderzoek en na lang beraad wordt er een als de beste gekozen, zijn vrienden vinden 1 ontwerp het meest ingenieus. Wat dan, ja wat dan?
In een impuls koopt Otto een ticket naar Marokko om naar het Atlasgebergte te gaan. ‘Ik had een soort visioen over die plek.’ Uiteindelijk prikt hij de stofzuigerzak op een fotolamphouder en maakt in het berglandschap een foto.

Het boek ‘In search for the Duke of Magenta’ bestaat uit een verzameling kleine boekjes.
Berend Otto: ‘Het project begon met Danoontje want ik had gehoord dat er gemalen zongedroogde zwangere torren uit Mexico in de yoghurt zitten, voor de roze kleur, dus een beetje pure magenta. 
Voor de Maya’s in Mexico was die kleurstof even belangrijk als Jade. Een collega-student werkt in een verfwinkel en hij kwam met een potje pure magentapoeder aanzetten. Ondertussen zocht ik het internet af naar feiten over magenta en zo kwam ik er bij toeval achter dat er een hertog van Magenta bestaat. Hij bleek 18 jaar en woont in Frankrijk. Ik stuur hem een brief, in het Frans, maar hij reageert niet. Op facebook blijkt dat hij veel in Amerika is geweest en van vrouwen en mustangs houdt. Om hem te verleiden tot contact maakte ik een boek speciaal voor hem, over vrouwen, mustangs en Amerika. Met de post opgestuurd maar weer geen reactie.

Op de site van het kasteel dat bij de familie hoort vind ik het e-mail adres van zijn moeder en ik stuur haar een mail. Zij reageerde en ik mocht komen. Het kasteel is voor een deel is omgebouwd tot vijf gastenverblijven, er zijn rondleidingen en er is een souvenirwinkeltje vol door de zon verkleurde souvenirs, een beetje treurig allemaal. Echt vergane glorie. De moeder laat via de dame die de kamers regelt weten dat een ontmoeting toch niet zo goed uit komt. Ik loop mee in een rondleiding 
Een tweede poging mislukt weer. Ze zegt de afspraak opnieuw af. Dit keer mocht ik wel vrij rondlopen op het grondgebied van het kasteel en ik fotografeer de decoratie rondom de slotgracht, bollen, bloemen, driehoeken van steen Deze foto’s druk ik af op verschillende soorten glitterpapier als een verwijzing naar de nouveau riche uit de begintijd van de Hertog. tijd. Dat is het tweede boekje.
Dan, de derde keer, ik rij geen auto, en moet steeds een beroep doen op vrienden met een auto, krijg ik de moeder eindelijk te spreken. 

Binnen het project was het noodzaak om iemand van de familie te ontmoeten, als een soort bewijs, een proeve van echtheid, dat ik niet alles gewoon verzonnen had. En de sterren stonden dit keer gunstig: de hertog was toevallig bij zijn moeder op bezoek. De Hertogin schaamde zich een beetje toen ze hoorde dat ik voor ieder bezoek zo’n lange reis had ondernomen en schonk me twee dozen rode wijn uit haar kelder, Grand Cru. Dat werd het derde boekje: stapelingen van glazen rode wijn tegen een groene achtergrond van stof.

Het volgende reisdoel was Magenta in Italië, de historische plek van het slagveld, waar de generaal als dank voor zijn dappere optreden de titel Duke of Magenta werd verleend en een flinke som geld. Volgens ooggetuigen van de slag lag er zoveel bloed op het slagveld in 1863 dat het gras magenta kleurde, niet dat dit er in het echt zo uit zag, bloed wordt juist bruin, maar men gebruikte het word violet (magenta) als superlatief om aan te geven hoe erg het was geweest. 
Berend Otto experimenteerde met emmers bloed, goot ze uit over gras, maakte preparaten om het te testen. Maar uiteindelijk fotografeerde hij de voetbaltafel van AC Magenta die in blauw en geel spelt, en maakte er een poster van.

Otto: ‘Zo aan het eind van de rit moet je toch een foto maken, daar zie ik het meest tegen op, dan zou je kunnen falen, zo’n foto kan mislukken, onscherp, net niet het goede standpunt.’ 

Iedere kunstenaar is een onderzoeker, de één soms net wat meer dan de ander. Berend Otto is een soort megaonderzoeker. Een fotograaf met weerzin tegen het maken van de foto. Maar zijn ‘In search of the Duke of Magenta’ is naar mijn idee een perfecte mix van een onderzoek dat uitloopt in een bijna onzinnige missie dat resulteert ineen vrij abstract een spannend fotoboek.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later