Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Een onschuldige vlek

17-01-2015 Hanne Hagenaars

Mister Motley, 
Ik heb een vlek in mijn tapijt. Daar baal ik van, want het is een tapijt dat ik al lang heb en ik wil het niet weg doen. Wat moet ik doen? 
Henk.

We gaan te rade bij een vlekkenexpert, Lizan Freijsen. Zij houdt van vlekken, van de geschiedenis die een vlek met zich meedraagt. Ze heeft een prachtig tafelkleed gemaakt waarvoor ze het patroon selecteerde uit haar ‘Archief van verloren en gevonden vochtvlekken’. Hiervoor gebruikte ze een prachtige vlek die ze aantrof in het museum van Loon op een 18-eeuws behang. Waterschade? Freijsen ziet het onschuldige water eerder als de oorsprong van iets moois. Het tafelkleed is klaar om tijdens het diner weer nieuwe vlekken in zich op te nemen. En als je dat niet wilt kun je het wassen op zestig graden. (mail@lizanfreijsen.com

Lizan laat ons anders naar vlekken kijken, en ik hou daar wel van. Heel lang heb ik twee vlekken in mijn huis gekoesterd, een prachtig patroon van rode wijn dat op een witte muur splashte toen ik met te veel spullen tegelijk de trap af wilde lopen en struikelde, te veel tegelijk willen doen, geen aandacht erbij. De vlek is als een zeventiende-eeuwse memento mori, die een seintje geeft: rustig rustig, vergeet niet te leven. De vlek is langzaam in de muur getrokken en nog slechts als een wazige ster in de kosmos zichtbaar. De andere vlek is in de keuken waar mijn zoon altijd z’n voeten tegen de witte muur zette, zo zat hij het meest relaxt. Al die afdrukken van zijn zolen veroorzaakten toen ergernis en zijn nu een mooie herinnering aan de tijd dat hij nog thuis woonde. 

Lizan maakte en boek: 'Starting a universe', een boek over de vlekken die ontstaan zijn door water en lekkages. Cornel Bierens schreef er een tekst bij over de psychologie van de vlek. Haar site staat vol uiteenlopende voorbeelden van de tekeningen van Lizan waarin haar fascinatie voor vlekken in door klinkt. Ze werkt ook in opdracht: in de bewaerschole te Burg Haamstede tovert ze met prachtige tekeningen patronen te voorschijn die we normaliter snel willen wegstoppen onder witte lagen latex. Een mooie toevoeging op zo’n plek, Leonardo da Vinci leerde ons al naar vlekken kijken, in die toevallig ontstane patronen is van alles te ontdekken en het brengt je fantasie op gang, het inspireert, als dus de oude meester.
En als je niet kun wennen aan een vlek in het tapijt dan kun je overwegen om er een tapijt van Lizan overheen te leggen, vlek op vlek heeft ook iets moois. Of eren ander tapijt. 
Er zijn natuurlijk ook de vlekkentovenaars die pretenderen een vlek weg te kunnen halen. Mijn ervaring met deze tovenaars is niet dusdanig dat ik het kan adviseren.

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl