Luuk Heezen

Kunst
is lang:

Jan Robert Leegte

Podcast
9 februari 2022

194 – Jan Robert Leegte

Jan Robert Leegte begon in 1997 met het maken van internetkunst: werk dat ontstaat binnen de mogelijkheden van de browser, en gaat over het digitale domein. Eerst vooral om te ontdekken wat de mogelijkheden ervan zijn en met welke middelen de browser werkt, zoals de website hotmail.leegte.org. Daarop zie je een soort digitale ruïne: de opmaak van een hotmail-inbox, maar dan praktisch zonder tekst, verlaten regels, vakjes die je doelloos kunt aanklikken.

Latere werken zoeken het contrast met de fysieke werkelijkheid: langgerekte scrollbalken zoals we die kennen onder of aan de zijkant van een browser, geprojecteerd op een houten frame. Of ornamenten in houtwerk op de muur, die door hun vlakverdeling lijken op meerdere geopende browserschermen achter elkaar. Maar soms is het ook een ode aan de specifieke esthetiek van technieken uit de digitale wereld: Jan Robert manipuleerde de JPEG-compressie – die het mogelijk maakt dat we afbeeldingen op internet in redelijke kwaliteit zien en toch snel kunnen laden – op zo’n manier dat random landschapsafbeeldingen op schitterende manier gerasterd en opgeblazen worden.

Het zijn werken die blootleggen wat de computer doet, wat het internet precies is en hoe die digitale wereld zich verhoudt tot onze fysieke wereld. En daar is recent een zeer spannende stap bij gekomen: door de verkoop van 256 grijze digitale NFT’s.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later