
KUNST IS LANG: Daan Paans
Deze week is Daan Paans te gast bij Kunst is Lang. Daan maakt multimediale installaties, die bestaan uit video’s, sculpturen en foto’s. Veel van zijn projecten draaien om de vraag hoe iets is verbeeld, en wat dat zegt over de opvatting van de maker. Zo onderzocht Daan hoe de leeuwmens – half leeuw, half mens – al eeuwenlang verandert maar tóch herkenbaar blijft, hoe een beeldje van een vruchtbaarheidsgodin in diverse hoeken van de wereld anders wordt nagemaakt, en hoe de weergave van de natuur onze verhouding ermee verraadt – van bezield en verheven ten tijde van de romantiek, tot een voorspelde fluoriserende weergave in het jaar 2472.

KUNST IS LANG: Cecilia Rebergen
Deze week is Cecilia Rebergen te gast bij Kunst is Lang. Cecilia worstelt met weerbarstig, vaak industrieel materiaal: een 400 kilo wegende rubberen transportband, meterslang canvas of grote, stalen platen. Ze worden in hun meest interessante vorm gefixeerd, en vervolgens beschilderd met letters en beeldtekens uit schriften over de hele wereld. Zo ontstaan er sculpturen die van alles communiceren – maar wat dat precies is blijft raadselachtig.

KUNST IS LANG: Lise Sore
Deze week is Lise Sore te gast bij Kunst is Lang. Lise maakt tekeningen van diens naakte lichaam, die soms metersgroot bungelen in een ruimte, met grafiet op doorschijnende doek. Deze zwart-witte tekeningen zijn de directe vertaling van een foto, genomen op een moment dat Lise een heftige emotie doormaakt.

KUNST IS LANG: Marenne Welten
Deze week is Marenne Welten te gast bij Kunst is Lang. Voor haar schilderijen, tekeningen en collages grijpt Marenne terug op de situaties waarin grotere, maatschappelijke verhalen raken aan haar persoonlijke leven. Ze verbeeldde bijvoorbeeld in pasteus opgezette werken fictieve bewoners uit een voormalig ‘oudemannenhuis’ in Breda: de uitgerangeerde senioren die in een sobere opvang werden geplaatst, en in zijn jeugd een schrikbeeld vormden voor haar vroeg overleden vader.


KUNST IS LANG: Robin Waart
Deze week is Robin Waart te gast bij Kunst is Lang. Robin verzamelt woorden en beelden, rond één kerngedachte. Voor zijn boek Evol/Love maakte hij bijvoorbeeld filmstills op de momenten dat in de ondertiteling het woord ‘liefde’ te lezen viel, en drukte er 160 in spiegelbeeld af. Zijn afstudeerwerk bestond uit een verzameling van 101 pagina’s waarop ‘Part one’ staat, als een verhaal dat steeds blijft beginnen én moeilijk stopt, en voor een ander project onderzocht hij de voetnoot, als een wonderlijke manier om hiërarchie in een tekst aan te brengen.

KUNST IS LANG: Sara Bjarland
Deze week is Sara Bjarland te gast bij Kunst is Lang. Sara struint langs de vuilcontainers van Amsterdam-Noord, om zich te laten raken door afgedankte objecten. Door de schoonheid of tragiek van ons grof afval te portretteren, het binnenstebuiten te keren of er sculpturen van te maken, geeft ze het een tweede leven en stelt ze vragen over al die spullen die we de ene dag zo hard nodig denken te hebben, en de volgende dag naast een afvalbak liggen.


KUNST IS LANG: Sandim Mendes
Deze week is Sandim Mendes te gast bij Kunst is Lang. Mendes onderzoekt wat het betekent om een identiteit te hebben – in verschillende culturen, maar ook tussen culturen in. Ze is geboren in Nederland, maar heeft een Kaapverdiaanse achtergrond. In haar werk reconstrueert ze (speculatieve) geschiedenissen op haar eigen manier, om dichter bij het antwoord op die vraag te komen.

KUNST IS LANG: Anya Janssen
Deze week is Anya Janssen te gast bij Kunst is Lang. Anya schildert realistische portretten die iets weghebben van filmstills: ze lijken een stukje prijs te geven van een groter, magisch verhaal. Vaak schildert Anya jongvolwassenen of kinderen die op het punt staan een andere levensfase in te gaan.

KUNST IS LANG: Willem de Haan
Deze week is Willem de Haan te gast bij Kunst is Lang. Hij doet interventies in onze dagelijkse leefruimte die zeer realistisch ogen. Een nooduitgang midden op straat in Berlijn, om te ontvluchten aan het dagelijks leven. Een groot bord met een filmscript over hardlopers, geplaatst bij een park waar nietsvermoedende sporters voorbij komen, die zo onderdeel worden van de scène.

KUNST IS LANG: Jana van Meerveld
Deze week is Jana van Meerveld te gast bij Kunst is Lang. Haar schilderijen onttrekken zich aan een gemakkelijke omschrijving: er is een basaal landschap in te herkennen, maar er zijn vaak ook meerdere lagen van abstracte tekens en vormen.

KUNST IS LANG – Jaap Scheeren
Deze week is Jaap Scheeren te gast bij Kunst is Lang. Scheeren fotografeert op grappige en poëtische manier zijn dagelijkse omgeving. Zo ontstaat er een afwijkende blik op de werkelijkheid, die veelzeggend kan zijn over ons leven.

KUNST IS LANG – Bart Lunenburg
Vandaag is Bart Lunenburg te gast bij Kunst is Lang. Zijn werk begint bij architectuur: hoe is de tekentafelvisie van een architect in de praktijk beïnvloed door de gebruikers van een gebouw, of hoe hebben epidemische ziektes invloed op hoe we een gebouw inrichten?

KUNST IS LANG: Fang Mij
Deze week is Fang Mij te gast bij Kunst is Lang. Fang is opgegroeid met zowel de Nederlandse als de Chinese cultuur, en hoewel ze zich naar de buitenwereld toe lang vooral als Nederlandse heeft gepresenteerd, heeft ze nu in zowel werk als leven de Chinese invloed volledig omarmd.