Gerda van de Glind

Kleine Kunstkritiek uit Ede – Een gevoel van liefde

Column
3 mei 2019

Vlakbij het oude kazerneterrein in Ede zit de Calluna-School, waar ik een middag les gaf aan groep 8. Het was die dag Valentijnsdag en dat leek me een mooie gelegenheid om de liefde uitvoerig te behandelen: heteroseksuele en homoseksuele relaties, genegenheid naar vrienden, familie en de gemeenschap. Hoewel niet alle leerlingen zaten te wachten op dit thema – want ‘liefde is niet cool’ – werd ik positief verrast door hun tolerantie en toewijding. Ze tekenden allemaal ijverig een kunstwerk na, schreven een stukje kunstkritiek en deelden hun ideeën over het werk. En daaruit sprak toch vooral een gevoel van liefde.


 


Afbeeldingen: Rest Energy – Marina Abramovic & Ulay. Tekening door Steijn (11)

‘Het kunstwerk van Marina Abramovic en Ulay is een foto van een meneer en een mevrouw met een pijl en boog tussen hen in. Ik denk dat ze het zelf zijn. Het gaat overduidelijk over de liefde, want dit wapen is het teken van Cupido. De man richt de pijl op het hart van de vrouw. Dat is best gevaarlijk, want als hij per ongeluk loslaat heeft die mevrouw een pijl in haar hart. Hij moet dus goed vasthouden en zij moet hem helemaal vertrouwen. Dat vind ik mooi en ook wel spannend. Ik zou het zelf niet thuis proberen, maar ik vind het goed dat zij het wel doen. En ook al is het een beetje eng: ik krijg er vooral een gevoel van liefde van en ik denk dat andere toeschouwers dat ook krijgen. Het is prachtig!’ – Steijn (11)


 


Afbeeldingen: Slow Dance- Kerry James Marshalls. Tekening door Zara (11)

‘Op het schilderij van Kerry James Marshalls is een heel knus woonkamertje te zien. Er staat een ronde gele tafel aan de linkerkant, met daarop een kaarsje en twee borden waar nog wat restjes eten op liggen. Langs de rechtermuur staat de blauwe bank en in het midden van de kamer ligt een kleurrijk kleedje. Linksboven staat ook nog een bijzettafel waar bloemen en een radio op staan. De radio staat aan en daarom staan de man en de vrouw in het midden bij het kleedje romantisch te dansen. Ik denk dat de kunstenaar het heeft gemaakt om te laten zien dat dit stel het perfecte stel is dat liefdevol met elkaar danst. Ik vind het heel goed omdat ik er een gezellig gevoel van krijg. De details zijn ook leuk om naar te kijken, omdat je kunt zien wat de mensen op het schilderij die avond al hebben gedaan. Zoals samen eten en op de bank zitten. Supergoed gedaan kunstenaar!’ – Zara (11)


 


Afbeeldingen: I promise to love you. Tracy Emin. Tekening door Mounawar (11)   

‘Ik zie een paarse achtergrond met een hart dat licht geeft. Ik denk dat de kunstenaar het heeft gemaakt om de liefde te laten zien. Het is heel mooi gemaakt, de kleuren zijn fijn en het straalt liefde uit. Ik denk dat de kunstenaar wil vertellen dat we aardig voor elkaar moeten zijn en elkaar liefde moeten geven. Ik had alleen als ik haar was ook mijn naam er onder geschreven, want dat is slim dan weten mensen dat het van jou is. Ik zou mijn naam er echt wel onder zetten, want ik hou van mijn vrienden en degene met wie ik verkering heb. Maar wie dat is, is geheim.’ – Mounawar (11)

‘Ik denk dat de kunstenaar dit voor Valentijnsdag heeft gemaakt. Het is een lamp in de vorm van een hartje die roze, rood, paars en blauw licht geen en er staat ‘I promise to love ya’ op. Het kunstwerk geeft me een warm gevoel. Ik denk dat de kunstenaar verliefd was en dat ze iemand een cadeautje wilde geven of verkering wilde vragen maar dat ze dat niet durfde, en dat ze toen een lamp maakte in de vorm van een hart. Eigenlijk is het een soort liefdesbrief maar dan geen brief. Ik denk dat het een lamp is die iedereen wel zou willen geven aan zijn geliefde. Het is zo’n leuke tekst en iedereen begrijpt het verhaal wel. En het geeft een warm gevoel. Kan ik dit kunstwerk ergens kopen want deze lamp wil ik ook wel. Hij is zo mooi.’ – Isis (12)


 


Afbeeldingen: Economy of Love – Melanie Bonajo. Tekening door Mylah (11)  

‘Op de foto zie ik een kunstwerk van Melanie Bonajo. Twee mensen zitten in een wit bad, met op de achtergrond witte gordijnen. Aan de linkerkant zie je de tak van een groene plant, en de mensen hebben gele bloemetjes aan hun handen vast zitten. Je ziet dat er liefde is in dat bad en dat het leuk is met de bloemen en de planten. Ik denk dat het verhaal erachter is dat de mensen samen heel romantisch in bad gaan met een boeket. Ik vind het ook bijzonder dat je niet kunt zien of het een man en een vrouw zijn of twee mannen of twee vrouwen. Je ziet vooral dat er veel liefde is en dat het gezellig is. De bloemen vind ik ook mooi. Ik vind het alleen niet zo mooi dat je die plakbandjes ziet waarmee de bloemen zijn vastgemaakt, verder is het erg mooi en kleurrijk.’ – Mylah (11)


 


Afbeeldingen: ‘The Bathers’ – Amy Sherald. Tekening door Lisa (12)

‘Ik zie twee donkere vrouwen in zwemkleding. De een draagt een lint in haar haar en heeft een rood badpak met witte stippen. De ander heeft een gele bikini en een paarse muts met twee witte bloemen. De vrouwen houden elkaars handen vast. Ik denk dat ze van elkaar houden en dat de kunstenaar dit heeft gemaakt omdat ze wil zeggen dat je mag zijn wie je wil zijn. Ik vind het dus heel mooi en goed dat de vrouwen elkaars hand vasthouden. Ik vind het ook mooi dat de vrouwen getint zijn en dat ze zichzelf durven te uiten. Ik vind het heel mooi gemaakt en krijg er een goed gevoel van. Het is iets wat je niet zo vaak ziet, maar misschien dankzij deze kunstenaar straks meer. Dat zou ik wel mooi vinden.’ – Jenna (11)


 


Afbeeldingen: Sacred Heart – Jeff Koons. Tekening door Megi (11)

‘Op de foto zie je een heel groot glanzend rood hart in cadeaupapier. Op de achtergrond zie je bankjes, gras en een grote stad. Om het cadeaupapier van het hart zit een gouden lint. Ik denk dat meneer Koons dit kunstwerk heeft gemaakt voor Valentijn, omdat je in de liefde eigenlijk je hart inpakt en dit als een soort cadeau aan iemand geeft. Ik vind het een leuk kunstwerk omdat het positief is en je ook meteen goed ziet wat het is. Het beeld heeft ook super goede details, zoals de kreukels van het papier en het gouden lint. En het staat op een mooie plek. Misschien kunnen mensen uit de stad het net in de verte zien. Ik zou dat ook wel in de buurt van mijn huis willen hebben. Ik krijg er namelijk een fijn gevoel van.’ – Marjolein (12)

‘Het kunstwerk is heel mooi, het lijkt alsof het een reuzeballon is en ik denk dat de kunstenaar het heeft gemaakt om te laten zien dat liefde overal kan zijn. Ik vind de strik ook heel mooi want daardoor lijkt het een soort cadeau. Het staat ook op een goede plek want vanaf daar heb je gelijk een mooi uitzicht. Ik vind het ook top dat het op een ballon lijkt want dat is gewoon cool toch? Ik denk dat mensen verbazing voelen als ze naar het werk kijken omdat ik denk dat het best zwaar zal zijn maar het blijft gewoon staan. Verder had ik er geen witte plaat onder gedaan want dat wordt snel vies. Nu moet er vast steeds iemand komen om dat schoon te houden. Of moeten ze dat hart ook poetsen? Verder vind ik het heel mooi hoor.’ – Jasper (10)


 


Nimo, Sumiya and Bisharo Harvesting Flowers and Vegetables at Hope Community Garden – Aliza Nisenbaum. Tekening door Efe (12)  

‘Ik kijk naar een schilderij van drie moslimvrouwen in een bloemenzaak. Ze zitten alledrie op een bankje en er staan allemaal gekleurde bloemen bij hun voeten. Eén vrouw draagt een blauw paarse rok, een rood shirt en een blauwe hoofddoek. De ander heeft een zwarte jurk met bloemetjes en een witte hoofddoek aan. De derde draagt een roze rok met blauwe bloemetjes, een blauw t-shirt en een gele hoofddoek. Ik denk dat de kunstenaar dit heeft geschilderd om te laten zien dat moslima’s ook rechten hebben. Zoals het recht om te werken, in een bloemenzaak bijvoorbeeld. Ik vind het een goed schilderij omdat het heel kleurrijk is en er zitten ook kleuren in het gezicht die je niet in een gezicht zou bedenken, zoals lichtpaars. Maar het klopt wel. Ik vind het ook goed dat er veel details in het schilderij zitten. Ik denk dat toeschouwers er een vrolijk gevoel van krijgen, omdat er zoveel kleuren inzitten en ook veel superleuke bloemen. Het is erg knap gemaakt en ik zou de kunstenaar graag zeggen dat zij goed kan schilderen. – Viene (11)


 


Afbeeldingen: Hiding in Love – Liu Bolin. Tekening door Jesse (10)  

‘Op het kunstwerk van Liu Bolin zie ik heel veel roze bloemen en tussen al die bloemen zitten een man verstopt. Ik denk dat deze meneer iets wilde maken voor zijn vrouw zodat ze een mooi Valentijns cadeau kreeg. Nou, dat is wel gelukt. Ik vind het ook heel goed dat je die man bijna niet ziet. Hij zit als een soort geheim in de foto en het is heel erg gedetailleerd. En ik heb ontdekt dat er nog een vrouw en allemaal parfum in zit verstopt. Ik denk dat mensen er een warm gevoel van krijgen, want liefde geeft meestal een warm gevoel. Mij wel in ieder geval. Het lijkt me heel leuk om dit te maken en als ik hem was zou ik nog heel lang doorgaan met foto’s maken, nou doei. ‘  – Jende (11)

Met grote dank aan juf Kim en de leerlingen uit groep 7/8 van de Calluna in Ede. 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later