Luuk Heezen

KUNST IS COLLECTIEF: Questions Collective

Podcast
10 mei 2023

In de allereerste aflevering van Kunst is Collectief – de voorjaarsreeks van Kunst is Lang – zijn Tessel Brühl, Roos Pollmann, Flavia Faas en Céline Talens van Questions Collective te gast. Als welke lekkernij voelen zij zich op de dag van de opname? In gesprek met Luuk Heezen vertelt Questions Collective over hoe deze vraag en andere werkvormen bijdragen aan het blijven ontwikkelen van hun collectieve samenwerking, wat het belang is van een opperhoofd per project en over de ongekende kracht van ‘emergency eggs’.

Wat betekent het om een collectief te zijn? In de tiendelige podcast Kunst is Collectief – de speciale voorjaarsreeks van Kunst is Lang – gaat presentator Luuk Heezen tien weken lang een uur de diepte in met steeds een ander collectief. Hoe ziet hun samenwerkingsstructuur eruit? Noemen ze zichzelf eigenlijk wel een collectief? Hoe verhouden de afzonderlijke leden zich tot het geheel? Hoe neem je gezamenlijk beslissingen? In deze eerste aflevering van Kunst is Collectief zijn Tessel Brühl, Roos Pollmann, Flavia Faas en Céline Talens van Questions Collective te gast.

Questions Collective – Cruquius, 2020. Foto: Dick Rennings.
Studio Questions Collective. Foto: Annemarie van den Berg.

Questions Collective is een kleurrijk, energiek en sociaal geëngageerd wezen dat multidisciplinaire kunst maakt om de status quo te bevragen. Ze rebelleren tegen de regels van de kunstwereld en willen deze openbreken en inclusiever maken: ze pretenderen niet de waarheid in pacht te hebben, maar durven vragen te stellen en te experimenteren. Zo willen ze anderen stimuleren om ook nieuwsgierig te zijn en hun eigen plek in de (kunst-)wereld te claimen. Questions Collective ziet de toekomst als een constructie die de mens deels zelf, stap voor stap, kan opbouwen. Samenwerking is daarbij essentieel.

Questions Collective is geboren uit een groep bevriende kunstenaars die behoefte hadden elkaar te steunen in hun individuele praktijk en dit leidde tot artistieke samenwerkingen. Ze combineren hun uiteenlopende achtergronden in ontwerp, muziek, theater en beeldende kunst in het maken van multidisciplinair werk. Door de combinatie van hun verschillende achtergronden zijn er talloze mogelijkheden: van een internetmusical tot een stapel bakstenen gemaakt van schuim die ervan droomt ooit Mount Fuji te worden. Of een performance waarin de vier met uitvergrote make-up attributen door de wijk bewegen, als symbool voor de make-up die kunstenaars vaak zijn voor een slechte wijk.

‘Voor nieuwe projecten sluiten we weddenschappen af van wat mis zou kunnen gaan. Wie verliest zijn portemonnee? Zitten er kakkerlakken in het appartement? Wie komt in aanraking met de politie? Wie huilt er het meest? Uitspreken naar elkaar dat je ergens bang voor bent maakt je automatisch minder bang en minder alleen.’

Artwork door Noortje Hulshof.

Over Kunst is Collectief
Kunst is Collectief is een initiatief van Mister Motley en ArtEZ Collective Making en gaat op zoek naar makers die samen maken, leven en/of werken – collectief is ook maar een term en termen kunnen tekortschieten. Hoe geven zij het ‘samen’ vorm? Wat zijn de overwegingen, twijfels, frustraties en overtuigingen die komen kijken bij verschillende vormen van collectiviteit?

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later