Luuk Heezen

KUNST IS LANG: Tina Farifteh

Podcast
13 december 2023

Met de Kunst is Lang-reeks geschiedenis, migratie en conflict licht Mister Motley afleveringen uit waarin de diaspora, institutioneel geweld en onthechting centraal staan. In de derde aflevering hoor je het gesprek met Tina Farifteh uit mei 2023. In haar werk onderzoekt ze waar de grenzen van onze empathie met anderen liggen. Zo probeert Tina in de documentaire Kitten of vluchteling? te achterhalen waarom we de ene ontheemde met open armen ontvangen, en de andere liever zouden weren.

 

Kunst is Lang werkt achter de schermen hard aan een nieuwe reeks, die in het voorjaar moet beginnen. In de tussentijd lichten we in de serie Geschiedenis, migratie en conflict afleveringen uit waarin de diaspora, institutioneel geweld en onthechting centraal staan. De kunstenaars die je gaat horen, bevragen de veronderstelde vanzelfsprekendheid van historische constructies, culturele identiteiten en politieke instituties, en ze vertellen over hun ervaringen met heimwee, uitsluiting en onderdrukking. Daarmee bieden hun verhalen volgens ons een verrijkende lens op het heden.

In de derde aflevering hoor je het gesprek met Tina Farifteh uit mei 2023. In haar werk onderzoekt ze waar de grenzen van onze empathie met vluchtelingen liggen: in de metershoge videoprojectie The Flood word je aan drie kanten omringd door beelden van deinend water, terwijl een robotstem zakelijk meedeelt hoeveel vluchtelingen er op een bepaalde dag op zee zijn omgekomen. En in de documentaire Kitten of vluchteling? probeert Tina te achterhalen waarom we de ene ontheemde met open armen ontvangen, en de andere liever zouden weren.

  • ‘The Flood’ is tot eind feb in Amsterdam Museum te zien
  • ‘ik en jij’ is nu in No Limits Art Castle in Sexyland te zien
  • ‘Kitten of Vluchteling?’ is op 15 dec bij Kunsthal te zien en daarna gaat Tina in gesprek met Lara Khaldi over ‘framing humanity’.
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later