Redactie

Leesgroep ‘the art of feminism’ met Patricia Kaersenhout en Simone Zeefuik

23 maart 2019

Lezen, luisteren, discussiëren en borduren. Mister Motley organiseert op woensdag 3 april in samenwerking met Museum Arnhem en ArtEZ Studium Generale een programma naar aanleiding van de installatie Guess who’s coming to dinner too? van kunstenaar en activist Patricia Kaersenhout. Kaersenhout levert met dit project een artistieke kritiek op het werk The Dinner Party (1979) van feministisch beeldend kunstenaar Judy Chicago, waarin sterke vrouwen worden gevierd, maar waarin zwarte vrouwen en vrouwen van kleur ondervertegenwoordigd zijn. De installatie, bestaande uit een grote, gedekte driehoekige eettafel, vormt een eerbetoon aan die vrouwen die zich in het verleden en heden hebben verzet tegen racisme en onderdrukking en zijn opgekomen voor gelijke rechten voor álle vrouwen. Kaersenhout brengt de verborgen levens van 36 heldinnen van verzet voor het voetlicht. Zoals dat van Sanite Belair, die in de achttiende eeuw vocht tegen de koloniale overheersing in Haïti en van Funmilayo Ransome Kuti, de twintigste-eeuwse strijdster voor vrouwenrechten in Nigeria. De installatie is voortgekomen uit een community art project en is nog niet af.
Guess Who’s Coming to Dinner Too? – Patricia Kaersenhout

In een interview door Simone Zeefuik licht Kaersenhout het project toe. Spoken word kunstenaar Veronique Efomi treedt op en curator Mirjam Westen geeft een toelichting op de tentoonstelling Your Voice Matters waarin de installatie van Kaersenhout te zien is.

Tijdens de workshop is er de mogelijkheid om verder te borduren aan de tafelkleden. Ook bedenken de deelnemers een passende symboliek voor de glazen en borden die nog worden ontworpen.

VOORBEREIDING
Lees de volgende artikelen op onze website:
Diversiteit is big business
Tempel: ‘Rebelse Trots’ van Patricia Kaersenhout
Voorbereiding voor deelname aan de workshop is het lezen van de tekst ‘36 heldinnen van verzet’ door Patricia Kaersenhout (beschikbaar als pdf na aanmelding)

PROGRAMMA WOENSDAG 3 APRIL
14.30 – 15.00 Ontvangst in de tentoonstelling Your Voice Matters door curator Mirjam Westen (zie locatie)
15.00 – 15.40 Interview Patricia Kaersenhout door Simone Zeefuik
15.40 – 15.50 Spoken word door Veronique Efomi
16.00 – 17.45 Workshop met Patricia Kaersenhout (NB na aanvang geen toegang meer & voorbereiding door lezen tekst ’36 heldinnen van verzet’)

AANMELDEN
Meld je aan voor 28 maart bij c.demuijnck@artez.nl.

Het programma is een samenwerking tussen de leesgroep ‘De Kunst van het Feminisme’ van ArtEZ studium generale, Mister Motley en Museum Arnhem.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later