Alex de Vries

L’Histoire d’un type

9 oktober 2016

Fotoportretten van Vera Claessen
In de foto’s van Vera Claessen (1966) gaat het erom hoe mensen te voorschijn komen. In de analoge fotografie is dat vooral ook een kwestie van de visuele verschijning in het ontwikkelbad. Met de digitale camera is het niet meer zozeer een chemische reactie als wel de uitkomst van een inhoudelijk voornemen, het resultaat van een meer of minder geregisseerde verwachting.

Bij het maken van de portretten voor het boek ’Portraits of Contemporary Circus’ had Vera Claessen meestal niet meer dan een uur om haar foto’s te maken. Ze had zich voorgenomen de voor het boek geschreven typeringen van uitgesproken persoonlijkheden van het nieuwe circus aan te vullen met ‘schone portretten’. Het zijn foto’s ontdaan van het overbodige zonder te schraal of sober te worden. Dit betekende wel meteen dat de foto’s zwart-wit moesten zijn en dat ze geen sets bouwde, maar werkte met wat ze ter plekke aantrof en met natuurlijk licht. De dertien circuskunstenaars heeft ze zoveel mogelijk ontdaan van stereotype attributen en hen getroffen in hun pure aanwezigheid. Zo is in de serie een typologie te zien die wordt bevestigd door de benoeming van de reeks als ‘L’Histoire d’un type’. 

De iconen van het hedendaagse circus die ze fotografeerde zijn geworteld in een traditie waaraan ze enerzijds trouw zijn en waar ze zich anderzijds aan ontworstelen. Die dualiteit en de psychologische reflectie daarvan in hun fysieke verschijning weet Vera Claessen met haar onomwonden benadering in beeld te brengen. 

Het talent van Vera Claessen is dat ze niet op de voorgrond treedt. Ze gaat in het fotograferen op. Ze verdwijnt zelf in het beeld. In haar onzichtbaarheid komt degene die ze portretteert tot zijn recht. Juist door er bijna niet te zijn, is ze toch aanwezig.




Danny Ronaldo – Circus Ronaldo, Belgie – gefotografeerd in 2014



Marie Molliens – Cie Rasposo, Frankrijk – gefotografeerd in 2014

Voor het boek heeft ze die ‘schone portretten’ aangevuld met aan het circustheater gerelateerde foto’s. Hierdoor geeft het project in zijn totaliteit een beeld van een artistieke cultuur die tegelijkertijd heel oud en heel jong is. We zien mensen die weten dat ze iets uitzonderlijks kunnen, maar die zich niet op die uitzonderlijkheid laten voorstaan. Het is eerder zo dat de foto’s laten zien dat uitzonderlijkheid in iedereen kan worden aangetroffen als je het maar wilt zien; dat het iets is wat je in jezelf moet durven erkennen, zodat het door een ander kan worden opgemerkt.

Een klassiek gegeven in het circusvak is de verstandhouding tussen onderman en bovenman. Hoe virtuoos je talent ook is, je bent altijd afhankelijk van hoe je elkaar steunt of opvangt. Je ziet in deze foto’s dat de artiesten zich vanuit dat gegeven aan Vera Claessen hebben durven uitleveren. Ze zijn als onbekenden met elkaar geconfronteerd, maar hebben zich binnen een paar uur aan elkaar bekend. 
Vera Claessen komt heel dichtbij zonder ongepast te worden. In alle foto’s is er een zachtheid die de scherpte omringt van de focus die Vera Claessen kiest. Daardoor vertolken de foto’s iets van de persoonlijke levenssfeer zonder ook maar een zweem van voyeurisme. Deze portretten zijn een kwestie van vertrouwen.

Het zijn stille werken die oorverdovend werken. Je vertrouwt blind op hun waarachtigheid.

De foto’s van Vera Claessen zijn tot en met 16 oktober te zien bij Majke Hüsstege Projects in ’s-Hertogenbosch en van 21 t/m 30 oktober bij Festival Circolo




ohann Le Guillerm – Cirque ICI, Frankrijk – gefotografeerd in 2016



Abdel Senhadji – Cie XY, Frankrijk – gefotografeerd in 2016
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later