Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

IF I WAS A SCULPTOR, BUT THEN AGAIN, NO

14-01-2014 Mister Motley

In samenwerking met de Gerrit Rietveld Academie en kunstenaar Melanie Bonajo organiseert Paradiso een symposium over mengvormen tussen muziek en beeldende kunst. Met Bianca Casady (CocoRosie) (VS) - via skype -, Kim Hiorthøy (N), Craig Schüftan (AUS), Jonas Ohlsson (S) en Melanie Bonajo/MC MB (NL), en een expositie door Femke Dekker (NL).

'Al sinds de opkomst van de popcultuur in de jaren zestig zijn de kunsten en vernieuwing in de popmuziek nauw met elkaar verbonden – denk bijvoorbeeld aan John Lennon, The Velvet Underground, The Sex Pistols, CocoRosie, The Kills, The Knife. Ook Lady Gaga en Jay-Z laten zich inspireren door performance kunstenaar Marina Abramovic. Craig Shuftan, een van de sprekers op het symposium, stelt zelfs dat alle vernieuwingen in de popmuziek voortkomen uit het gedachtegoed en experimenten van de intellectualistische kunst.

'If I was a sculptor, but then again, no' onderzoekt de huidige stand van zaken. Hoe is de huidige relatie tussen popcultuur en beeldende kunst? Is er een nieuwe opleving van performance kunst in de muziek, zoals The Guardian onlangs schreef, of zijn de afzonderlijke disciplines nog steeds erg gescheiden?

Muziek en beeldende kunst lijken zich steeds meer te specialiseren: nieuwe bands worden binnen een bepaalde stroming in de markt gezet (indie, dance, elektronische muziek), en ook in de kunst worden kunstenaars door galeries  min of meer gedwongen zich tot één stijl, thema of discipline te beperken.

Tegelijkertijd zijn door de opkomst van internet en sociale media zowel het muzieklandschap als de kunstwereld de afgelopen jaren drastisch veranderd, waardoor ook kleinschalige initiatieven zonder veel geld toch een enorm bereik kunnen hebben.

'If I was a sculptor, but then again, no' laat haar licht schijnen over deze nieuwe ontwikkelingen en praat met multidisciplinaire kunstenaars en muzikanten over hun aanpak en werkwijze. Hoe verhouden zij zich tot het huidige discours, en verschilt hun werkpraktijk wezenlijk van andere kunstenaar.' 

Bijdragen van: Femke Dekker, Melanie Bonajo, Jonas Ohlsson, Craig Schüftan, Kim Hiorthøy en Bianca Casady. 

Jonas Ohlsson
Jonas Ohlsson

tekst en beeld: Paradiso

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl