Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Wintertuinfestival

05-11-2013 Mister Motley

Arjan Ederveen, Herman Brusselmans, A.L. Snijders, Wilfried de Jong, Joke van Leeuwen, Mustafa Stitou, Thomas Verbogt, Case Mayfield, De Speld, Meindert Talma, Automatic Sam en vele andere schrijvers, dichters, muzikanten, kunstenaars en wetenschappers treden op tijdens het Wintertuinfestival in Nijmegen. Van 20 t/m 24 november 2013 vindt het grootste literaire festival van Nederland plaats. Het thema is dit jaar ‘lichtheid in de literatuur’, naar een vermeend citaat van A.L. Snijders: “Het leven is al zwaar, laat de literatuur licht zijn”.

Het festival opent op woensdagavond 20 november met een bijzonder programma over het onnadrukkelijke maar sublieme oeuvre van de vorig jaar overleden schrijver Frans Kusters. Met gasten als Tonnus Oosterhoff, Anthon Fasel en Sanneke van Hassel. Muziek komt van het Avalanche Quartet met Henk Hofstede. Thomas Verbogt presenteert zijn nieuwe boek Het eerste licht boven de stad, over zijn innige vriendschap met Kusters.

Op donderdag 21 november strijkt Wintertuin neer op de campus van de Radboud Universiteit. Herman Brusselmans geeft een college over literair management, nieuwsblog De Speld verzorgt een masterclass over satire, het Soeterbeeck Programma gaat in op de vraag in hoeverre literatuur licht mag zijn en drie festivaldirecteuren gaan in debat over literaire festivals in Nederland.

Vrijdagavond 22 november staat in het teken van muziek, poëzie en eten. Joke van Leeuwen schreef het gedicht voor de negende editie van Poetracks. In haar aanwezigheid laten Case Mayfield, Automatic Sam, Tommy Ebben en Kenji Minogue vanavond horen hoe dit gedicht op muziek klinkt.  Daarnaast wordt Bandeet, hét kookboek over backstage eten, gepresenteerd onder begeleiding van de Bandeet Eetband, met bekenden uit de Nijmeegse muziekscene.        

Het Lindenbergtheater wordt op zaterdagavond 23 november omgetoverd tot een literair walhalla tijdens de Nijmeegse Nacht. Met gesprekken tussen tv-held Arjan Ederveen en Wilfried de Jong, tussen oude en jonge schrijvers als A.L. Snijders en Maartje Wortel, een zoektocht naar sciencefiction in de Nederlandse literatuur, een lezing over bouquetromans, voordrachten van jong talent, en nog veel meer! Nachtelijk afgesloten met Riddim: Boomshakalak Soundsystem ontvangt dichters en danseressen.

Tijdens het afsluitende programma van het Wintertuinfestival, op zondagmiddag 24 november, staat het platteland centraal. Boerenzoon en schrijver Willem Claassen presenteert zijn nieuwe bundel over zijn coming of age tussen de koeien. Met gasten als Mustafa Stitou, Walter van den Berg en Meindert Talma en een workshop koemelken van boer Claassen. 

Voor meer informatie: http://www.wintertuin.nl/festivals/wintertuinfestival/

Fotografie: Wintertuin, foto's van eerdere evenementen

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl