Janneke Korsten

MOTLEY’S TIPS VOOR 2019

Column
2 januari 2019

Een gloednieuw jaar staat voor de deur. Binnen de lijnen van de weken is het hagelwit. Het duurt weer 365 dagen voordat deze allemaal zijn ingekleurd: een ogenschijnlijke eeuwigheid. Tegelijkertijd staat er uiteraard van alles op de planning. Mister Motley maakt de artistieke inventaris van 2019 op en selecteert de tentoonstellingen waar de redactie het meest naar uitkijkt. Helaas treden veel musea en instellingen nog niet met hun plannen voor het einde van het jaar naar buiten, vandaar dat Motley vooral tentoonstellingen voor het eerste deel van 2019 heeft kunnen selecteren.

JAN ŠVANKMAJER, THE ALCHEMICAL WEDDING
EYE FILMMUSEUM, AMSTERDAM
T/M 03.03.19

De bizarre en duistere films en sculpturen van de Tsjechische surrealist en animator zitten vol met obsessies, lust, horror en erotiek en gebruiken machtsmisbruik als onderstroom. Biefstukken, kiezelstenen en ijzeren sloten komen tot leven in de films die in de jaren zeventig verboden waren in Tsjechië. Švankmajer is desondanks doorgegaan om een passend antwoord te kunnen geven op de wreedheden in het leven. Dit kan volgens hem alleen als je ermee kan spotten door je verbeelding te gebruiken.

IJZINGWEKKEND 5
KUNSTHAL 45, DEN HELDER
T/M 17.02.19


De oorspronkelijk uit nood geboren winterbeeldententoonstelling in Kunsthal 45 viert zijn vijfde editie. Voorheen werd er ruimtelijk werk tentoongesteld omdat de ruimte niet verward kon worden, inmiddels is dit wel het geval, maar de traditie wordt in ere gehouden.
Curator Jan Blank selecteerde negentien kunstenaars om het concept van schaal; vergroting en verkleining, uitgaande van het idee van lenzen, bijvoorbeeld die van een microscoop, verrekijker, cameralens etc.
Deelnemende kunstenaars: David Lunney (IE), Eirik Jahnsen (NO), Esther Breslin (NO), Hans Blank, Ingrid Davids, Jan Blank, Jane Fogarty (IE), Janine Schimkat, Jildau Nijboer, Jimi Kleinbruinink, Joop Haring, Jos Volkers, Kees Boeve, Koos Buist, Maaike Knibbe, Marius Reed (NO), Mark Bakker, Maurits van Putten, Wim Warrink.

PAUL MAHEKE, A FIRE CIRCLE FOR A PUBLIC
VLEESHAL, MIDDELBURG
20.01.19 T/M 17.03.19


 

THE HOUSE WHERE YOU LIVE FOREVER
GARAGE, ROTTERDAM
01.02.19 T/M 14.04.19


Deze groepstentoonstelling laat verschillende benaderingen van het menselijk lichaam zien en toont hoe mensen hun lichaam anders ervaren en de verwaarlozing totdat ziekte optreedt. Het onderzoekt het lichaam als instrument en bevraagt hoe wij onszelf elke dag opnieuw vinden met hetzelfde lichaam.

SIGRID CALON
DE PONT, TILBURG
16.02.19 T/M 07.04.19


Het werk van Sigrid Calon bevindt zich tussen een zelf gecreëerde positie tussen autonome en toegepaste kunst. Design, grafische vormgeving en autonome kunst versmelten door verwondering en inspiratie uit de alledaagse dingen om Calon heen. Binnen een grid of kader speelt ze met vorm en kleur en onderzoekt op die manier de mogelijkheden van intuïtieve communicatie. Het werk van Calon wordt ook wel minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en humoristisch genoemd.

GO FIGURE!
GALERIE BART, AMSTERDAM
T/M 09.02.19


Door de eeuwen heen heeft het portret vele verschijningsvormen gekend. Van naïef tot echter dan echt en van geïdealiseerd tot geabstraheerd. Door middel van de schilderijen en beelden van Aldwin van de Ven, Casper Verborg, Jerry Kowalsky en Maria Britze, wordt ‘het portret’ getoond, in de breedste zin van het woord. De geportretteerden zijn veelal niet te herleiden tot één specifiek persoon, maar kenmerken zich door een meer universele typering.

THE FLOOR IS LAVA
HUIS MARRES, MAASTRICHT

15.03.19 T/M 04.08.19


De titel van deze expositie is ontleend aan het spelletje waarbij mensen bij het horen van de woorden ‘the floor is lava’ zo snel mogelijk hun voeten van de vloer moeten halen en daarna verstenen. Het kunstenaarsduo Sander Breure & Witte van Hulzen bevolkt in deze theatrale tentoonstelling sculpturen en geboetseerde portretten van mensen in alledaagse omgevingen. Ze zijn schetsmatig opgezet en hebben expressieve gezichten. Net als bij het spelletje, waarbij het vloeibare karakter van de vloer een extra betekenis van een wereld waarover we geen controle hebben suggereert, doen de beelden dat ook.

INOPPORTUNE: STAGE TWO
Kröller-Müller MUSEUM, OTTERLO
28.09.19 T/M 19.14.20


De installatie van de Chinese kunstenaar Cai Guo-Chang bestaat uit negen levensgrote namaaktijgers, die krachtig door de ruimte springen. De tijgers zijn doorboord met tientallen pijlen en verkeren in doodsnood. Dit aangrijpende werk is niet alleen een aanklacht tegen de uitroeiing van dit roofdier, maar ook in het algemeen tegen wat de mens aanricht met alle vormen van geweld en oorlog.

WALID RAAD, LET’S BE HONEST, THE WEATHER HELPED
STEDELIJK MUSEUM, AMSTERDAM
18.05.19 T/M 13.10.20


Video, fotografie, multimedia-installaties, performances en essays geven de scherpe, kritisch geëngageerde en vaak geestige visie van Walid Raad op de complexiteit van de Libanese burgeroorlog weer. Een expositie over de invloed van geweld op lichaam en geest, op cultuur en traditie.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later