Stien Stessens

o = n d t i w c e h r t p e e r r

15 april 2016

Stien Stessens 

Als de vorm gelijk is aan de inhoud, de typograaf gelijk is aan de dichter, dan is een diploma grafisch ontwerp eigenlijk gelijk aan een diploma in de poëzie. 
 

Dit schreef Dom Sylvester Houédard in 1965. Ik, Stien Stessens, student grafisch ontwerp in 2015, wil deze quote als startpunt, als motto nemen voor mijn eigen masterproject. Want als de vorm gelijk is aan de inhoud, de typograaf gelijk is aan de dichter, dan is mijn diploma grafisch ontwerp eigenlijk gelijk aan een diplo – ma in de poëzie. Ik noem me vanaf heden een ‘dichter’ en zal een jaar lang ‘gedichten’ ‘schrijven’. In deze scriptie zal ik dit statement proberen onderbou – wen en onderzoeken. Kan ik wel zomaar zeggen dat ik een dichter ben? Dit idee komt voort uit mijn interesse in concrete poëzie. Waar ik vorig jaar vooral probeerde om de link tussen grafisch ontwerp en concrete poëzie aan te tonen, wil ik dit jaar veel breder onderzoeken wat het zou kunnen betekenen om mezelf dichter te noemen. Wie is mij daarin voorgegaan en wat hebben andere schrijvers, dichters, filosofen en ontwerpers daarover te zeggen. Als dichter (en als ontwerper) ga je op zoek naar een eigen taal waarin je kan schrijven (of ontwerpen) (deze tussenhaakjes zal ik in het vervolg van de scriptie achterwege laten, ga er vanaf nu maar vanuit dat dichten = ontwerpen).
1 Houédard, Notes from the Cosmic Typewriter, 2011:160

https://www.mistermotley.nl/sites/default/files/storage/o%3Dndtiwcehrtpe…

Download

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later