Mister Motley

Opdrachtenmarathon

20 april 2017

Geboren uit de met Joseph Beuys gedeelde droom om kunstenaars een gazon te schenken waar men elkaar kan ontmoeten, een interactief spanningsveld waar kruisbestuiving kan ontstaan, nodigde mister Motley een aantal kunstenaars uit om een opdracht te verzinnen die je thuis kunt uitvoeren. Kunstenaars Frank Koolen, Gijs Assmann en Richtje Reinsma ontwierpen uiteenlopende opdrachten, van een recept voor een performance tot de ‘maanbriefjes’ van Reinsma.
Frank Bezemer – niet vergeten : Goed te zweten!

Frank Bezemer

Wie ben je?

Vergeetachtige man 

Wat heb je gemaakt?

Een boodschap aan mezelf

Waarom heb je het gemaakt?

Om mezelf eraan te herinneren dat goed zweten, reinigend en verfrissend werkt, waardoor ik minder dingen vergeet………

Geert Vanhoovels 

Wie ben je?

Geert Vanhoovels

Wat heb je gemaakt?

Het is een monument en het gaat o.a. over de tweede wereldoorlog. Het monument herdenkt de slachtoffers maar ook de agressors, die uiteindelijk ook slachtoffers geworden zijn.

Waarom heb je het gemaakt?

Ik stuurde mijn werk in omdat het past in de oproep.

https://www.mistermotley.nl/sites/default/files/storage/media/Opdracht%2…

Anja Sijben

Wie ben je?

Als kunstenares onderzoek ik, Anja Sijben, menselijke houdingen en hun effect op de buitenwereld. Ik concentreer me voornamelijk op mannen. Door observatie, probeer ik de lichaamstaal van “mijn” willekeurig ontmoette mannen te vangen in mijn kunstwerken. Soms is het een bewuste, duidelijke uitdrukking in de houding van deze mannen, soms meer een onbewuste emotie.

In de manier waarop hij “handelt”, communiceert hij een bepaald beeld naar zijn omgeving en medemens. Wij op onze beurt interpreteren zijn fysieke uitdrukkingen met onze overtuigingen vanuit opleiding, ervaring en vooroordelen in een vooraf bepaalde richting.

Ik probeer deze keten te doorbreken en onze blik te trainen in de richting van een zorgvuldiger kijken, om bepaalde uitdrukkingen opnieuw te evalueren, met verrassende resultaten. Een man, op het eerste gezicht vrij fier, kan ook worden geïnterpreteerd als kwetsbaar. De opties hier zijn vloeiend en zijn aan de kijker.

Wat heb je gemaakt?

Ik heb 18 tekeningen gemaakt die voor mij spontane antwoorden geven op “mijn lot in levensvragen” gesteld door Gijs Assman. Het zijn tekeningen op A3 met (kleur)potlood en aquarel verf. 

Waarom heb je het gemaakt?

18 tekeningen, als antwoord op vragen, gesteld door iemand anders dan mijzelf. Het zijn voor mij interessante vragen. Waarden als angst, weemoed, compassie, empathie, gulheid, geluk, liefde, aanvaarding, aanwezigheid en ego komen als inspiratie in mijn eigen werken de afgelopen jaren naar voren. In deze specifieke 18 tekeningen heb ik mezelf de vrijheid gegeven het onderwerp breder dan de houding van mensen te laten zijn, maar wel mijn eigenheid dragend.


Lydia 

Wie ben je?

Ik ben een fietskoerier, die soms een kunstenaar en soms een docent is.

Wat heb je gemaakt?

Opdracht III: Een gebonden boek – Gijs Assman heb ik gemaakt.

Waarom heb je het gemaakt?

Dit was een opdracht die ik mee kon nemen naar mijn dagelijkse leven: knippen, krassen, kleuren en plakken in een dagboek-achtige toewijding.

Lineke Hansma   www.linekehansma.nl  

Wie ben je?

Fotografie is een onderdeel van mijn beeldend werk. ik maak installaties en rangschik voorwerpen tot een nieuw beeld.  

Wat heb je gemaakt?

Aangemaand door een label tot het wassen volgens de aangegeven instructie, samen met een bos bloemen die aan ‘verfrissing’ toe is in één beeld te plaatsen, kwam deze foto tot stand. 

Waarom heb je het gemaakt?

Soms geef ik mijzelf een opdracht om op een idee te komen. Het helpt me anders naar  mijn omgeving en voorwerpen die daar in te zien zijn te kijken, zo ging dat ook met deze opdracht.
Josefien AlkemaJosefien Alkema – GlimlachenJosefien Alkema – OpvangJosefien Alkema – UbenthierJosefien Alkema – AanvaardingJosefien Alkema – Butterly FieldJosefien Alkema – AanwezigheidJosefien Alkema – CompassieJosefien Alkema – EgoJosefien Alkema – EmpathieJosefien Alkema – GelukJosefien Alkema – GulheidJosefien Alkema – LiefdeJosefien Alkema – WeemoedJosefien Alkema – Advies aan een 16 jarige

Josefien Alkema

Wie ben je?

Ik ben Josefien Alkema, beeldend kunstenaar. Ik heb altijd getekend, het is een manier van denken en verwerken geworden. De laatste jaren ben ik nog meer gaan tekenen en heb ik verschillende technieken uitgediept. Sinds een paar jaar maak ik ook installaties en ruimtelijk werk.

In allerlei schetsboekjes verzamel ik tekeningen.

Ik werk associatief n.a.v. een tekst of idee, maar ook buiten in het landschap, wat in ander werk later weer terugkomt en inspiratie is voor nieuwe vormen en beelden.

Ik wil elke dag een tekening maken, al is het maar een mislukt kraswerkje; later zijn bepaalde tekeningen opeens beter als ik ze terugzie.

De stapel schetsboeken groeit.

Wat heb je gemaakt?

Voor deze opdracht heb ik allerlei beelden en associaties verzameld. Soms een gevoel bij een kleur, soms een symbool, soms een grap. Een aantal tekeningen bestond al, zij kregen een nieuwe betekenis door ze een titel te geven.

Waarom heb je het gemaakt?

Ik heb vrij snel en spontaan gewerkt, zonder al teveel te denken aan ‘is het wel goed genoeg’; ik zie het als een experiment en een verhaal, een serie tekeningen van dit moment: een dagboek.
Arja Hop – Post it !

Arja Hop

Wie ben je?

Als beeldend kunstenaar / fotograaf ben ik de helft van kunstenaarsduo Arja Hop en Peter Svenson. We werken uitsluitend met analoge fotografie in zijn meest elementaire vorm. Hiermee onderzoeken wij onze relatie tot de natuurelementen door gebruik te maken van fysische en chemische processen. Hoe het beeld ontstaat is van primair belang.

Wat heb je gemaakt?

De foto is een momentopname van onze werktafel. De laptop met daaromheen fragmenten van werkzaamheden. Op het bureaublad de afbeelding met 40 post – its. 

Waarom heb je het gemaakt?

Het is een schetsmodel als voorbereiding op het RLS eelde Residu- project, en serie monochromen van plantaardige kleurstoffen. Deze hing gedurende het maakproces boven de tafel aan de wand. De gehalveerde post-its geven precies een schaalweergave van de opstelling. Het uiteindelijke werk bestaat uit 38 kleurvlakken, we hebben drie vlakken rechtsonder weggelaten.

 
Mirjam Pet-Jacobs – Nog even volhouden..

Mirjam Pet Jacobs

Wie ben je?

Ik ben beeldend kunstenaar, werk veel met textiel en heb mijn atelier aan huis.

Wat heb je gemaakt?

Voor de opdracht heb ik een tekst met lippenstift op de badkamer spiegel geschreven. 

Waarom heb je het gemaakt?

Vanwege een keukenverbouwing hadden we in de badkamer een mini keukentje. Afwassend in de wasbak overdacht ik de mister Motley opdracht en kwam op het idee een post-it papiertje met een ‘volhoud tekst’ op de spiegel te plakken. Toen dat daar hing moest ik opeens aan een hele oude reclame denken waarbij een vrouw met een lippenstift een tampon tekent op een spiegel. Post-it papiertje weg en de tekst op de spiegel geschreven. Het heeft er een paar weken op gestaan en maakte me steeds vrolijk, waardoor de verbouwing wat beter vol te houden was. 

(de keuken is nog steeds niet helemaal klaar, hoewel ik er kan koken (en afwassen), maar we houden het nog steeds vol)
ROHO – Wat me doet glimlachenROHO – Bang voor..ROHO – De situatie nuROHO – WeemoedROHO – CompassieROHO – EmpathieROHO – GulheidROHO – GelukROHO – LiefdeROHO – AanvaardingROHO – AanwezigheidROHO – EgoROHO – GevormdROHO – autobiografieROHO – Advies aan een 16 jarige

ROHO

Wie ben je? 

Ik ben ROHO, een enthousiaste tekenaar die graag autobiografisch werkt. Meer van mijn hand kun je vinden op http://rohotekeningen.blogspot.nl/

Wat heb je gemaakt?

De woorden zoals gulheid, empathie, weemoed, aanvaarding en compassie werkten bij mij als een rode lap op een stier, en werden in een bijna gedachteloze écriture automatique’ direct ingevuld. 

Waarom heb je het gemaakt? 

Ik werk op dit moment aan een autobiografische uitgave. Deze opdracht van Mister Motley kwam als een leuke tussendoor opdracht.

 

 

 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later