Redactie

The way we live now – een online lunch event met Léon Kruijswijk

15 juni 2020

Mister Motley en ArtEZ studium generale presenteren dit voorjaar drie online lunch events over de rol van activisme in de kunst vanuit de hoop op een betere toekomst. In deze serie kijken we naar de overtuiging dat we door activisme en kunst zelf invloed op de tijd die komen gaat kunnen uitoefenen. Tegelijkertijd willen we daarbij de dagelijkse realiteit van Covid-19 en de daarbij horende hectiek, problemen en onzekerheden niet uit het oog verliezen. We hebben drie gasten uitgenodigd om op drie woensdagen tijdens de lunch (12 – 13 uur) met ons in gesprek te gaan. Elke gast nodigt je uit om je voor te bereiden op de live meeting door een tekst te lezen, een video te kijken en / of een muziekstuk te luisteren.

 

Voor het derde online lunch evenement The Way We Live Now nodigt curator Léon Kruijswijk je uit na te denken over twee verschillende stadia van de HIV / Aids-epidemie. Hoewel de kennis over en behandeling van het virus sinds de wereldwijde uitbraak aanzienlijk is verbeterd, is het virus al tientallen jaren wereldwijd verspreid en blijft HIV / Aids het dagelijkse leven van velen tot op de dag van vandaag bepalen.

Meerdere schrijvers, kunstenaars en activisten hebben de epidemie in een sociaal-politieke context geplaatst, waarin ze hun ongeloof en woede uitdrukken en het verlies van hun dierbaren delen. Het is duidelijk dat er parallellen kunnen worden getrokken met onze huidige situatie, maar de diepgaande verschillen tussen HIV / Aids en COVID-19 kunnen niet onuitgesproken blijven.

Aan de hand van onderstaande teksten (die Léon tijdens het online lunch event ook zal toelichten voor iedereen die ze niet heeft kunnen lezen), bespreken moderator Lieneke Hulshof en Léon Kruijswijk de parallellen en verschillen tussen de HIV/Aids en de COVID-19 epidemie, en gaan in op thema’s als sociale stigmatisering, politiek mismanagement, emancipatie, kunst & activisme, en de urgentie en kracht van lhbtiq+ gemeenschappen.

Over de teksten:
The Way We Live Now is de eerste tekst die Kruijswijk aanraadt te lezen, geschreven in 1986 door schrijver, filmmaker en filosoof Susan Sontag. Het fictieve verhaal draait om een groep vrienden in New York City, waarvan er één HIV-positief is. In die tijd stond het oplopen van het virus gelijk aan de dood omdat HIV / Aids relatief nieuw was en de kennis erover beperkt. Sontag portretteert hoe de onvoorspelbaarheid van iemands persoonlijke gezondheid en van de algemene sociale situatie in die tijd gevoelens van onzekerheid, angst en wantrouwen binnen de groep met zich meebrengen, maar ook tederheid, zorg en liefde.

Vervolgens maken we een sprong in de tijd naar 2014, There is Tremendous Ferocity in Being Gentle is een e-mailgesprek tussen curator Nathan Lee en kunstenaar Carlos Motta, waarin ze hun ervaringen delen over het gebruik van het medicijn Truvada. Lee gebruikt het om zijn HIV-infectie te behandelen. Motta begon met het gebruik als onderdeel van een PrEP-behandeling om zichzelf te beschermen tegen een potentiële HIV besmetting. In het gesprek gaan ze in op hun seksuele handelen, hun gedachtes daarover en de positie van het lichaam, die ze in een bredere social-politieke context plaatsen.

Tekst 1: Susan Sontag The Way we Live Now
Tekst 2: Nathar Lee & Carlos Motta, There is Tremendous Ferocity in Being Gentle

Info event
Wanneer: Woensdag 17 juni
Tijd: 12.00 – 13.00
Medium: Zoom

Wil je meedoen met dit online lunch event? Geef je dan hier op.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later