Floriek Landeweerd

Bring Your Own Bible

7 maart 2015

Op Utrecht Centraal vond ik eens een sinaasappelkistje vol met boeken die je mee mocht nemen. Een anonieme liefhebber had ze daar achtergelaten om de gehaaste treinreiziger te plezieren. Een paar maanden later in de wijk Delfshaven in Rotterdam zag ik weer een zelfde soort kistje met boeken, beide keren nam ik uit nieuwsgierigheid een boek mee. Het fijnste aan tweedehands boeken vind ik de vlekken, aantekeningen en vouwen die erin terug te vinden zijn van de vorige eigenaar. Het idee dat het boek op plekken is geweest waar ik zelf waarschijnlijk nooit ga komen. Dat het door handen is gegaan die ik niet zal schudden. Dat het verhaal iemand anders al in vervoering heeft genomen. Om de boeken vervolgens nog meer avonturen te laten beleven heb ik ze na het lezen ook weer op het station achtergelaten. Wereldwijd worden boeken op deze manier te vondeling gelegd.

Het Bijbelsmuseum heeft deze kettingbrief ook in werking gesteld. In de zaal van het museum staat een kast staat vol met Bijbels in tientallen verschillende uitgaven. Van piepkleine boekjes tot dikke grote boeken met verkreukelde bladzijdes in het Nederlands, Frans en Engels. De boeken zijn ingeleverd door hun vroegere eigenaren en hier als weesjes opgevangen, elk met hun eigen levensloop. De Bijbel is het meest verkochte boek wereldwijd, ondanks de leeglopende kerken, is het boek nog altijd populair. In ieder boek zit een persoonlijke boodschap van de vorige eigenaar, waarin wordt beschreven hoe zij aan dit boek zijn gekomen en waarom ze het weg willen geven. ‘Het Bijbeltje behoorde tot mijn man, hij was predikant’ staat bijvoorbeeld in een van de boeken. Deze Bijbel is veel gebruikt, uit georeerd, heeft honderden mensen hoop gegeven. De nieuwe eigenaren laten op hun beurt een bericht achter in het museum, waarom zij een Bijbel hebben meegenomen.
Als predikant nam Gerrit zijn Bijbeltje eigenlijk overal mee naar toe. Hoorde hij een mooi verhaal van de oude buurman die werd geholpen door een onbekende man, dan zocht hij een bijpassende Bijbeltekst hierbij op. Iedere keer wanneer wij bij mijn mans ouders op bezoek kwamen kregen wij toch zeker drie Bijbelteksten of citaten te horen. Gerrit was er vol van en liet dit vol enthousiasme aan iedereen horen.
Tegenwoordig ga ik eigenlijk niet meer naar de kerk. Met mijn ouders ging ik toen ik zelf nog jong was iedere week. Wanneer wij zondagmiddag uit de kerk bij mijn grootouders gingen eten werd er uit deze Bijbel gelezen. Mijn grootmoeder vertelde eens dat ze deze Bijbel tijdens de Tweede Wereldoorlog van haar moeder kreeg, als bron van hoop.
Ik weet het moment nog goed waarop ik mijn eerste Bijbel kreeg. Door mijn vaders werk waren we in de zomervakantie verhuisd van Rotterdam naar Kampen, waardoor ik het laatste jaar van de basisschool moest wisselen van school. Ik kwam op een christelijke basisschool terecht, waar het kerstfeest uitgebreid gevierd werd, inclusief kersttoneelstuk. Ik kreeg de rol van Josef met na afloop van het stuk een groot applaus en van de juf een rood pakje waar deze Bijbel in zat.
Met een Bijbel krijg je gratis toegang tot het museum, kijk ook op de website van het museum.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later