Luuk Heezen

DE ZOMER IS LANG #2: De keuze van Annabelle Binnerts

Podcast
26 juli 2023

In deze tweede editie van De Zomer is Lang tipt Annabelle Binnerts – te gast in aflevering 237 van het meest recente seizoen – een aflevering uit het rijke archief van Kunst is Lang. 

In De Zomer is Lang stellen kunstenaars uit het meest recente seizoen van Kunst is Lang hun favoriete aflevering uit het archief aan je voor. In de tweede aflevering hoor je de keuze van Annabelle Binnerts: aflevering 217 met kunstenaar Bert Scholten. ‘Ik vind het werk van Bert zo interessant vanwege de kijk die hij heeft op taal en verhalen. Zijn praktijk laat heel mooi zien hoe nauw verweven taal is met de omgeving waarin die gesproken wordt. Het werk gaat niet om een fysiek eindproduct maar om de gesprekken over het werk.’

Bert Scholten - Dat Speelt Hier Niet in Tent Rotterdam. Foto: Aad Hoogendoorn

Bert Scholten vertaalt oud-Hollandse tradities en geschiedenissen naar installaties en liedjes, die iets vertellen over hoe onze huidige maatschappij is ontstaan. Neem de koekplank, een houten mal waarmee je een koek in een bepaalde vorm bakt. De gewoonte om een koek cadeau te geven die zo is gevormd dat de ontvanger er verhulde kritiek in kan lezen, zoals met ons Sinterklaasgedicht nu, wordt door Bert gevangen in een venijnige song. In zijn werk is ook te zien hoe grote ontwikkelingen in onze geschiedenis effect hadden op het uiterlijk van de koekplank: door mechanisatie is het houtsnijwerk minder karakteristiek en gedefinieerd geworden, en sinds de kolonisatie hebben kruiden en het gebruik van bloem hun intrede gedaan, waardoor de koek is gaan rijzen en er slechts nog contouren van het snijwerk zichtbaar zijn. Al deze beetjes verloren kennis zijn de bouwstenen voor Berts werk.

Kunst is Lang keert in september weer terug met een nieuw seizoen!

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later