Maurits de Bruijn

KAN NIET BESTAAT NIET: Susanne Khalil Yusef

Podcast
6 januari 2023

In de derde aflevering van de podcast Kan niet bestaat niet vertelt Susanne Khalil Yusef in gesprek met Maurits de Bruijn over de keuze om zich terug te trekken uit een researchgroep die zich bezighield met het realiseren van een herdenkingsmonument voor de Nakba in Rotterdam.

Het realiseren van een herdenkingsmonument voor de Nakba in Nederland was voor kunstenaar Susanne Khalil Yusef een droom. Toch besloot ze zich terug te trekken uit de researchgroep die zich bezighield met het realiseren van zo’n monument in Rotterdam. In gesprek met Maurits de Bruijn vertelt Yusef over het belang van zorgvuldige reflectie op de machtsverhoudingen binnen zo’n project. Ook beschrijft Yusef hoe haar kunstenaarschap haar in staat stelt dichter bij haar Palestijnse geschiedenis te komen, en hoe succes voor haar besloten ligt in het samenbrengen en verbinden van mensen.

Artwork door Noémi Biró.

'De situatie in Palestina en Israël is nu nog steeds gaande. Het is helaas niet zo dat we terugkijken naar een geschiedenis die al ver voorbij is. Het leeft nog elke dag.'

Over Kan niet bestaat niet
Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

Over Susanne Khalil Yusef
De bontgekleurde installaties van Susanne Khalil Yusef wekken op het eerste gezicht een luchtige, kleurrijke en speelse indruk, maar zodra de toeschouwer zich in haar werk onderdompelt openbaren zich verhalen die nauw verbonden zijn met haar persoonlijke voorgeschiedenis. En daarmee met de geschiedenis van de Palestijnen. Yusef laat ons met haar werk stilstaan bij vragenstukken rond rechtvaardigheid, ontheemding en machtsverhoudingen.

Artwork door Noémi Biró.

Kan niet bestaat niet is een samenwerking tussen Mister Motley en de Brakke Grond, en komt tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later