Luuk Heezen

KUNST IS COLLECTIEF: BOG.

Podcast
31 mei 2023

‘Ik heb het gevoel dat wij ‘rond’ fungeren, daarbuiten is veel vierkante shit waarmee we moeten dealen.’ In de vierde aflevering van Kunst is Collectief is BOG. te gast. BOG. werkt vaak collectief: samen bedenken ze de concepten, schrijven ze de teksten, creëren ze het toneelbeeld, staan ze op het podium en vormen ze de organisatie.

In de vierde aflevering van Kunst is Collectief – de voorjaarsreeks van Kunst is Lang waarin we onderzoeken wat het betekent om een collectief te zijn – is BOG. te gast. BOG. is de collectie (zonder -f, want het is een samenvoeging van individuen) van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen, dramaturg Roos Euwe en zakelijk leider Anne Baltus.

BOG.2 een nieuwe poging het leven te herstructureren. Foto: Bas de Brouwer.

Sinds de eerste voorstelling BOG. een poging het leven te herstructureren (2013) maakt BOG. werk over wezenlijke thema’s waar de mens vat op probeert te krijgen, maar die te groot zijn om vast te pakken. Vanuit de overtuiging dat ze moeten zoeken naar wat hen als mensen bindt – zonder de waarde van het verschil uit het oog te verliezen – maakt BOG. compromisloos, eigenzinnig en open theater voor de zoekende mens anno nu. Deze filosofische, talige en muzikale voorstellingen gaan over dagelijkse en herkenbare kwesties uit het leven van ieder mens: meningen en geloof, taal, volwassenheid, intimiteit, tijd en beweging, existentiële eenzaamheid, rouw en identiteit. De collectief gemaakte voorstellingen vormen de kern van BOG., maar de makers hebben daarnaast ook elk een eigen artistiek traject waarin zij zich individueel ontwikkelen en waaruit solo’s, duetten, publicaties, installaties en andere werken voortkomen.

BOG.2 een nieuwe poging het leven te herstructureren. Foto: Bas de Brouwer.
BOG.2 een nieuwe poging het leven te herstructureren. Foto: Bas de Brouwer.
BOG.2 een nieuwe poging het leven te herstructureren. Foto: Bas de Brouwer.

iets lezen
en in de woorden
de mens vinden
en de mens vinden
aan een leeg barretje
ergens in de provincie
en op de bus in het
vasthouden van de paal
om niet om te vallen,
de mens vinden
tegenover je aan
de eettafel onverwacht
de mens vinden
in je eigen moeder,
de mens vinden
in je telefoon
het nummer van
de mens vinden
bellen
afspreken
de mens vinden

Uit de voorstelling BOG.2 een nieuwe poging het leven te herstructureren

De voorstellingen van BOG. nodigen het publiek uit om in het nu te denken en ervaren en associatieve gedachten de vrije loop te laten. BOG. noemt zichzelf een performance-collectief. Taal is voor hen naast materiaal ook onderwerp. Vanuit een gedeeld verlangen naar overzicht deden ze in 2013, als vier twintigers, een eerste poging om in één voorstelling het gehele leven te herstructureren. Na de première leek dat overzicht voor even bereikt, maar al snel werd duidelijk dat dit slechts één manier was om dit leven te vatten. Om de veelzijdigheid van het leven te vangen, maakte BOG. een radicale keuze: ze besloten elke tien jaar een nieuwe voorstelling te maken en daarmee iedere tien jaar een nieuwe poging te doen het leven te herstructureren. Nu, tien jaar later, is daar BOG.2 een nieuwe poging het leven te herstructureren.

'Waar je elkaar als individu raakt, ontstaat er een vorm op zich. BOG. is klein, maar heel geladen. Een soort zwart gat waar alles in verdwijnt.'

Artwork door Noortje Hulshof.

Over Kunst is Collectief
Kunst is Collectief is een initiatief van Mister Motley en ArtEZ Collective Making en gaat op zoek naar makers die samen maken, leven en/of werken – collectief is ook maar een term en termen kunnen tekortschieten. Hoe geven zij het ‘samen’ vorm? Wat zijn de overwegingen, twijfels, frustraties en overtuigingen die komen kijken bij verschillende vormen van collectiviteit?

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later