Janneke Korsten

Motley’s boeken tips van 2018

20 december 2018

In het jaar 2018 zijn er weer honderden boeken ontworpen, samengesteld en ontwikkeld door kunstenaars en fotografen. Ook de redactie van Motley kreeg er velen opgestuurd via de post. Nu lijkt het misschien zo te zijn dat boeken steeds overbodiger worden in tijden van onze digitale cultuur, maar juist het ritme, de concentratie, de combinaties tussen beeld en taal, maken dat deze objecten met de dag waardevoller worden in een maatschappij waar we gemiddeld meer dan 3.600 beelden per dag zien. Welke boeken maken de meeste indruk? En waarom? Hieronder vindt u een lijstje met de meest in het oog springende, artistieke boeken uit 2018.  

Robert F. Kennedy Funeral Train – REIN JELLE TERPSTRA

Op 5 juni 1968 vond de moordaanslag op Robert F. Kennedy plaats. Na zijn dankrede, op een campagnebijeenkomst in Hotel Ambassador in Los Angeles voor de presidentverkiezingen van dat jaar, werd hij vlak na middernacht beschoten. Kennedy overleed een dag later aan zijn verwondingen op 42-jarige leeftijd.

Drie dagen later op 8 juni werd zijn lichaam per trein van New York naar Washington D.C. vervoerd, waar hij naast zijn broer John zou worden begraven. Aan boord van de ‘funeral train’ was onder andere fotograaf Paul Fusco. Hij fotografeerde de hordes mensen die zich langs het hele traject hadden verzameld. Fotograaf Rein Jelle Terpstra zag deze foto’s van Fusco en viel het op dat veel van deze mensen ook een camera in hun hand hadden. Hij draaide het perspectief om en ging opzoek naar deze foto’s. Dankzij zijn reis door de Verenigde Staten verzamelde hij de blik van het publiek.

Duizenden mensen met vlaggen en borden kwamen naar het spoor, het veroorzaakte lange files op de snelwegen maar vooral ook indrukwekkende beelden. De 200 foto’s zijn gebundeld in het boek Robert F. Kennedy Funeral Train, dat wordt geleverd in een op maat gemaakte harde slipcase en met een boekje van 16 pagina’s waarin nooit eerder gepubliceerd werk van Fusco te zien is.

ISBN nummer: 9789490119607
Prijs: €45,99
The universal photographer – Anne Geene & Arjan de Nooy

De onvoltooide roman Bouvard et Pécuchet van Gustave Flauberts uit 1881 is een van de inspiratiebronnen voor Anne Geene & Arjan de Nooy geweest. Het karakter dat de twee vijftigers hadden, die uiteenlopende terreinen, van scheikunde en psychologie tot religie en landbouw bestudeerden, moest het personage van hun boek en tentoonstelling ook hebben. Een drang om te verzamelen en te kopiëren.

De fictieve fotograaf en het pseudoniem U. maakt met zijn database van foto’s en citaten een persoonlijk levensverhaal zichtbaar. Hij maakte méér foto’s van méér verschillende onderwerpen in méér verschillende stijlen dan alle fotografen voor hem. U. begon kort nadat hij werd geboren in 1955 al met fotograferen en hield dit vol tot aan zijn overlijden in 2016. De gemaakte foto’s van natuur, landschappen en andere alledaagse omgevingen, maar ook taferelen typeren verschillende periodes waardoor de verzameling doet denken aan een encyclopedie.

Tot en met 17 maart 2019 is de gelijknamige tentoonstelling te zien in Gemeentemuseum Den Haag.

EAN nummer: 9789069060521
Prijs: €39,90Chin.ind.spec.rest. – Mark van Wonderen

In ieder gehucht is wel een Chinees-Indisch restaurant te vinden. Naast een kerk, dorpskroeg of cafetaria zijn ze vaak gevestigd in niet per se aantrekkelijke, maar vaak vervallen panden. In Nederland zijn er op dit moment 1090 van deze plekken te vinden.

Journalist Mark van Wonderen is een liefhebber van treurigheid en nostalgie en werd geboeid door deze restaurants. Zo fotografeerde hij enkele van deze plekken en plaatste deze foto’s op Twitter. De Chinese rood- en geelkleurige lichtbakken op de gevel en de oude panden trokken de interesse van zijn volgers. Als gevolg van dit Twitter succes besloot hij heel Nederland af te reizen en op zoek te gaan naar alle Chinees-Indische restaurants in ons land. Wat begon als een grappig idee leidde tot een besef van de verdwijning van dit stukje cultureel erfgoed.

De Chinees-Indische keukens worden veelal wokparadijzen, all you can eat- en sushi-restaurants en zijn waarschijnlijk over een tijdje uit ons straatbeeld verdwenen. Van Wonderen bundelt zijn documentatie van de in 2018 nog bestaande ‘afhaalchinees’ in het boek Chin.Ind.Spec.Rest.

ISBN nummer: 9789082850819
Prijs: €25,-D.P.R. Korea – Grand Tour – carl de keyzer

Noord-Korea is het meest beperkte land van de wereld. Niet veel mensen komen erbinnen, laat staan dat zij er zomaar mogen fotograferen. Fotograaf Carl De Keyzer had enorm veel geluk, hij mocht als een van de weinige de laatste communistische staat binnen.

In 42 dagen reisde hij dwars door het land opzoek naar het Noord-Korea van vandaag de dag. Locaties die nog nooit eerder waren vastgelegd werden gefotografeerd. Hij mocht een statige middelbare school binnen, een accordeon-les bijwonen en reisde met de trein door het land. De foto’s laten vooral zien dat het dagelijks leven in Noord-Korea voor ons totaal niet normaal is. Het leven wordt compleet georganiseerd en vastgehouden.

In het boek D.P.R. Korea, Grand Tour geven 250 foto’s het unieke karakter van het land weer. Je krijgt toegang tot Noord-Korea dankzij De Keyzers ‘Grand Tour’.

ISBN nummer: 9789401443876
Prijs: €39,99Human interior – thijs wolzak

De Nederlander en zijn interieur. De bewoner wordt gedefinieerd door al zijn objecten in en rondom zijn huis. Mensen kunnen ver gaan in het inrichten van een thuis en creëren verbazingwekkende woonplekken die alleen voor henzelf vanzelfsprekend zijn.

Zes jaar lang, van september 2011 tot januari 2018, ging fotograaf Thijs Wolzak voor de rubriek ‘Binnenkijken’ in het NRC Handelsblad langs bij mensen met een bijzonder huis. Hij legde 248 keer de ‘logische keuzes’ van de bewoner(s) vast. Een volledig KLM-interieur, een boot en twee auto’s in de woonkamer en een huis waar meer boeken te vinden zijn dan in de plaatselijke bibliotheek. Het zijn verzamelingen van de Nederlander die vooral voor henzelf erg gewoon zijn. 

De foto’s van Wolzak worden in het boek Human Interior beschreven met teksten van Arnon Grunberg en Coen Simon. Tot en met 17 februari 2019 is ‘Binnenkijken met Thijs Wolzak’ ook te zien in het Design Museum Den Bosch.

ISBN nummer: 9789462262898
Prijs: €29,95
INVESTIGATION OF LOVE – LILIA LUGANSKAIA

Een verliefd stel dat graag samen wil wonen in één land moet hun liefde bewijzen. Wanneer een van de twee geliefden geen Nederlandse identiteit heeft en een verblijfsvergunning wil aanvragen moeten zij hun relatie presenteren met foto’s.

De Russische fotograaf Lilia Luganskaia kwam op het idee toen zij een verblijfsvergunning in Nederland ging aanvragen. Zij moest haar vakantiefoto’s en fragmenten uit het dagelijks leven laten beoordelen door een anonieme immigratieambtenaar op ‘echtheid’. De vraag in hoeverre een foto het bewijs van echte liefde kan zijn gebruikte zij als inspiratie voor het bloot leggen van haar liefde. Het leverde een verzameling van postkaarten, bestek, landkaarten, meubels die zij samen hebben gekocht en cadeaus die ze elkaar hebben gegeven op.

In het boek Investigation of Love tonen 514 foto’s hun ware liefde. In sommige van de objecten is dat letterlijk te zien, maar er zijn ook foto’s waarvan je je afvraagt wat de reden is. Waarschijnlijk weten alleen de geliefde het en zijn daarom een prima bewijs.

Prijs: €50,-
PUSSY BOW – EMILY HARTLEY-SKUDDER

Tweedehands webwinkels zitten onder andere vol met vrouwelijke vreemde voorwerpen. Kunstenaar Emily Hartley-Skudder struinde TaoBao, de Chinese marktplaats.nl, af en verzamelde mierzoete objecten waarvan de functie niet altijd bekend is.

Roze toiletpotten en objecten die als kolfapparaten doen aanlijken, vullen de verzameling die de manier waarop jonge Chinese vrouwen hun seksualiteit ervaren bespreekt. De persoonlijke, intieme, veelal roze kleurige voorwerpen doen vrouwelijk aan door de kleur maar vooral ook door de teksten in het boek. Ze zijn van Chinese vrouwen en Hartley-Skudder zelf die zowel in het Engels als in het Chinees zijn geschreven.

Het boek is ook een kritiek op de toe-eigening van een ‘feministisch’ standpunt door kunstenaar Pedro Bakker die te zien was in zijn expositie ‘Chess Qi Zi’ in het Chinese European Art Centre in Xiamen.
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later