Gerda van de Glind

Nieuwe horizonnen

17 augustus 2019

De leerlingen van groep 7/8 van IKC De Klimboom in Arnhem Zuid bespreken op hun eigen manier ieder een kunstwerk.

De leerlingen van groep 7/8 van IKC De Klimboom in Arnhem Zuid maken kunstkritiek die iedereen begrijpt. Dit deden ze zelfs zó goed dat ik er wel drie stukken kleine kunstkritiek van kon maken. Met dit een na laatste deel uit de rubriek vieren we de zomer en bespreken we nieuwe horizonnen. Want hoewel onderstaande kunstwerken wat moeilijk met elkaar te verbinden zijn, doen ze natuurlijk allemaal wat kunst en kinderen zo goed kunnen: verassende perspectieven verkennen. Opdat het een mooie zomer wordt, vol heldere kleuren, superkrachten, gedachten over de zee, bijzondere bergtoppen, nieuwe zonnen en jezelf.


 

New Suns – Kahlil Joseph

 


 

New Suns – Kahlil Joseph – Tekening door Ece (12)

‘In de video van Kahlil Joseph zie je een donkere man ondersteboven aan een lantaarnpaal hangen. Zijn armen heeft hij gekruist over elkaar heen geslagen. De lucht gaat van donkerblauw en paars naar licht oranje. Het is heel origineel bedacht. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Ik kan er wel heel lang naar kijken. Ik denk dat de kunstenaar dit heeft gemaakt om mensen het gevoel te geven dat ze alles aan kunnen. Maakt niet uit wat en wanneer. Het straalt een soort superkracht uit. Dat vind ik heel knap, om zo’n gevoel over te brengen.’ – Ece (12)

 


 

A New World – David LaChapelle

 


 

A New World – David LaChapelle – Tekening door Sulila (12)

‘Het kunstwerk van David LaChapelle is heel fantasierijk. Het heeft veel mooie kleuren en het lijkt wel alsof er allemaal mensen naar een heilig meer zijn gekomen om te bidden. En om er een douche te nemen met heilig water. Als ze dat doen dan gaan alle slechte dingen van hen af. Ik vind dit plaatje echt heel mooi. De kunstenaar heeft dit denk ik gemaakt om mensen te laten zien hoe het er uitziet. Ik denk dat mensen hier een mooi gevoel van krijgen en ze er zelf graag naartoe willen gaan. Ik hoop dat mensen nu een beetje snappen hoe het kunstwerk in elkaar zit en dat ze er vrolijk van worden als ze alle kleuren zien. Ik zou dit kunstwerk wel graag willen hebben. Dan zou ik het ophangen tussen mijn tekeningen.’ – Sulila (12)

 


 

Compulsion – Alex Prager

 


 

Compulsion – Alex Prager – Tekening door Yasin (12)

‘Het kunstwerk van Alex Prager is een foto van een vrouw die aan een rode auto hangt. Ze draagt een gele jurk en er komt rook uit de auto. Het is een vreemd beeld, omdat het nooit voorkomt. Het lijkt net een droom en de kleuren zijn heel mooi. Ik denk dat het verhaal erachter is dat deze vrouw haar leven niet meer zag zitten, maar op het laatste moment herpakte ze zich. Gelukkig maar.’ – Yasin (12)

 


 

Blue Umbrella – Alex Katz

 


 

Blue Umbrella – Alex Katz – Tekening door Gimara (11)

‘Op het kunstwerk zie ik een vrouw in de regen staan. Het lijkt erop dat ze aan het dromen is. Ik zie ook dat ze een hoofddoek draagt. Ik denk persoonlijk dat de kunstenaar dit heeft gemaakt om te laten zien dat dromen mogelijk is op een slechte dag. Ik vind ook de details heel mooi: de regen, een traan, haar hoofddoek. Ik denk dat mensen hiervan gaan dromen. Ik zou alleen de hoofddoek een andere stijl geven. Meer van nu. Maar ik vind het kunstwerk vooral heel mooi hoor. Ik zou er nog heel lang naar kunnen kijken.  – Gimara (11)

 


 

TV Garden – Nam June Paik

 


 

TV Garden – Nam June Paik – Tekening door Royem (12)

‘Op het kunstwerk van Nam June Paik zie je een oerwoud met allemaal tv’s er in. Ik denk dat het verhaal achter deze foto met iets tropisch te maken heeft. Het is namelijk tropisch door de planten met de felle kleuren en de vruchten in de boom. Ik denk dat de kunstenaar dit heeft gemaakt om ons te inspireren. Want hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Ik vind de kleuren goed want ik krijg er een vrolijk gevoel van. Net als de planten, die zijn echt heel mooi. Ik denk dat mensen er vrolijk van worden, maar misschien ook minder tv willen kijken en meer echt naar buiten gaan. Ik vind het in ieder geval een mooi kunstwerk. Het is gewoon perfect!’ – Royem (12)

 


 

The Reunion – Vibeke Mascini – Tekening door Dylan (12)

 


 

The Reunion – Vibeke Mascini – Tekening door Dylan (12)

‘Op het kunstwerk van Vibeke Mascini zie je twee stenen. Ik hoorde net dat het de toppen van de Mont Blanc zijn. Ik heb in mijn bergatlas opgezocht dat de top in Frankrijk ligt. Ik denk dat de kunstenaar het mooi vond om de stenen bij elkaar te brengen, in een reünie. Maar ze zijn weg van de berg. Dan is het toch geen bergtop meer? Ik vind deze drie dingen mooi aan het kunstwerk: 1. De historie die erachter zit. 2. Dat het niet gemaakt is door de mens, maar door de natuur. 3. Dat er een goed verhaal achter zit: dat ze samenkomen bij een reünie. Ik denk dat mensen een warm gevoel krijgen van dit kunstwerk en dat ze erover na gaan denken. Ik vind het mooi bedacht van de kunstenaar en hoop dat ze haar tocht van de Mont Blanc goed heeft volbracht.’ – Dylan (12)

 


 

Sun Valley – Alex Prager

 


 

Sun Valley – Alex Prager – Tekening door Belinay (12)

‘De foto van Alex Prager is heel bijzonder. Het is een huis dat op een veld staat met een bos op de achtergrond. De maan schijnt en het dak staat in de brand. Ik denk dat de kunstenaar dit heeft gemaakt om te laten zien hoe het eruit ziet als een huis in vuur en vlam staat. Ik vind het vuur heel mooi, net als de maan. Maar ik hoop dat de mensen al wel buiten zijn. Als ze dit dan zien zijn ze vast heel erg in paniek. Maar misschien zien ze ook dat het best mooi is. Ook al is het verdrietig.’ – Belinay (12)

 


 

Casa de Cambio – Sol Calero

 


 

Casa de Cambio – Sol Calero – Tekening door Robin (12)

‘Het kunstwerk is een soort café met schilderijen en een palmboom. De kunstenaar heeft denk ik een grote fantasie dat hij een plek wilde maken die een kruising is tussen een café en een wachtkamer. Dat is goed gelukt. Het heeft veel kleur en de kraam en de muur zien er heel leuk uit. Ik denk dat dat komt omdat de kunstenaar er duidelijk veel zin in had om het te maken. Het is heel origineel en ik wou dat elke wachtkamer er wel zo uit zag. Enige minpunt is dat er geen dieren zijn. Dat had het helemaal afgemaakt.’ – Robin (12)

 


 

Interieur – Sol Calero

 


 

Interieur – Sol Calero – Tekening door Noa Britt (12)

‘Ik zie een kamer vol met spullen. Ze hebben allemaal hele aparte vormen en kleuren. Ik denk dat de kunstenaar het heeft gemaakt om mensen te inspireren en op nieuwe ideeën te brengen. Je wordt er gewoon heel blij en vrolijk van omdat het er zo kleurrijk is. Ze had misschien wel wat minder details kunnen maken, want nu heb ik mijn tekening niet helemaal afgekregen. Maar ik vond het wel heel leuk om te doen. Dus ik denk de kunstenaar al helemaal.’ – Noa Britt (12)

 


 

New Horizons – Bruno van den Elshout

 


 

New Horizons – Bruno van den Elshout – Tekening door Sophie (11)

‘Op de foto van Bruno van den Elshout zie ik de blauw paarse zee. Daarboven is een hele mooie paarse, roze en huidskleur lucht. Het is heel rustgevend. Er zijn mooie kleuren te zien en als je lang genoeg kijkt dan zink je erin. Ik zou het graag op mijn kamer willen hebben. Dan kan ik ernaar kijken. Bijvoorbeeld als ik boos ben. Ik denk dat ik er dan rustiger van zou worden. Ik vind het heel bijzonder dat deze kunstenaar soms wel 24 uur naar dezelfde horizon kijkt. En dat hij daar dan weer foto’s van maakt. Ik denkt dat hij daar na gaat denken over de zee, jezelf, de lucht en wat daar allemaal gebeurt en waarom. Ik vind deze horizon misschien wel een van de mooiste zonsondergangen die ik ooit heb gezien en ik hoop dat de kunstenaar er ook van heeft genoten. Dit is het einde van mijn kunstkritiek.’ – Sophie (11)

Met grote dank aan juf Juliet en groep 7/8 van IKC De Klimboom in Arnhem Zuid.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later