Hanne Hagenaars

Alles zien, alles voelen, sjamanen in de stad

Essay
16 augustus 2021

De alledaagse handeling van het bedenken wat je aandoet en het aankleden zelf werd door kunstenaar Ad de Jong eens omschreven als ‘de performance van het dagelijks leven’. Wie je bent, draag je uit. Wat je draagt, wil iets zeggen. Beeldend kunstenaars vinden inspiratie in die dagelijks terugkerende handelingen, de particuliere keuzemomenten en de persoonlijke betekenis die kleeft aan kledingstukken en textiel. Hun werk is een beweging naar het publiek toe.
In het werk van Hanne Hagenaars (schrijver en tentoonstellingsmaker) en Merel Bem (schrijver en kunsthistoricus) zijn de alledaagse beleving van beeldende kunst en de rol van kleding bij het vormen van identiteit onderwerpen die steeds terugkeren. Daarom schrijven ze voor Mister Motley tweemaandelijks over de relatie tussen kunst en kleding.
In het tweede artikel uit deze reeks schrijft Hanne Hagenaars over hoe sjamanisme in de stad er uit zou kunnen zien en de transformerende rol van kleding in dit proces.

Proust, dé Franse literaire filosoof schreef begin 21e eeuw de fenomenale romancyclus ‘a la recherche du temps perdu’ – Op zoek naar de verloren tijd. Het verhaal staat bekend om zijn reflecties op literatuur, tijd en fenomeen. Wanneer het boek samengevat wordt in tijd en plaats zie je dat, bijvoorbeeld zijn jeugd, wordt omschreven als één typische zondagmiddag. Alles wat er op deze zondagmiddag gebeurde heeft daadwerkelijk plaats gevonden, alleen zijn alle elementen die hij samen liet komen nooit gelijktijdig voorgevallen op die desbetreffende dag. Proust is het begin geweest voor de drie films, een fotoboek en fotoserie waarmee ik afstudeer. 

‘Vincent’ vertelt het verhaal van mijn vader maar gaat tevens over de herinnering, de hang naar nostalgie en de impact van het zijn die de dood van een dierbare met zich mee kan brengen.
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later