Lieneke Hulshof

KAN NIET BESTAAT NIET: Vedran Kopljar

Podcast
20 januari 2023

In de vijfde aflevering van Kan niet bestaat niet gaat Lieneke Hulshof in gesprek met Vedran Kopljar. Vedran vertelt over een serie kunstwerken die wel fysiek is gemaakt is, maar waarvan hij niet weet of die ook echt bestaat.

Kunstenaar Vedran Kopljar vertelt over een serie kunstwerken die er wel fysiek is, maar waarvan hij niet weet of die ook echt bestaat. Kopljar deed namelijk een bewuste poging om betekenisloos werk te maken. Maar kun je daar wel doelbewust komen? Kopljar gaat met Lieneke Hulshof in gesprek over de paradox van onmogelijkheid en daar gelijk de potentie van inzien, over hoe hij zijn ‘leerstellingen van niet-weten’ begon met de vergelijking tussen schoenen poetsen en schilderen, het creëren van een spijkerschrift als taal zonder betekenis, en de emotie van smileys met een rechte lijn als mond. De kunstenaar neemt ons mee in de cirkelredenering waarin hij dikwijls terechtkomt, de betrokkenheid van zijn ouders bij zijn praktijk en het belang van koffie drinken en je moeder bellen voor succesvol kunstenaarschap.

Foto: Rund Alarabi

'Al die magneten waren eigenlijk smileys, maar smileys met een rechte lijn. Daar begon ik toen naar te kijken: wat betekent die smiley eigenlijk? Die is niet blij, die is niet triest.'

Over Vedran Kopljar
Het werk van Vedran Kopljar heeft zowel filosofische als absurdistische elementen. Hij richt zich in zijn praktijk op zowel kennis, betekenis en betekenisloosheid.

Over Kan niet bestaat niet
Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

Artwork door Noémi Biró.

Kan niet bestaat niet is een samenwerking tussen Mister Motley en de Brakke Grond, en komt tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later