Luuk Heezen

KUNST IS COLLECTIEF: Pink Pony Express

Podcast
21 juni 2023

In aflevering zeven van Kunst is Collectief zijn Tara Karpinski, Cecilia Hendrikx en Annemarie van den Berg van Pink Pony Express te gast. Het collectief ontleende haar naam aan de Pony Express: een koeriersdienst van ruiters die elkaar in estafettevorm afwisselden en zo post en kleine goederen in relatief korte tijd van de ene naar de andere kant van Amerika kon brengen.

In de zevende aflevering van Kunst is Collectief – de voorjaarsreeks van Kunst is Lang waarin we onderzoeken wat het betekent om een collectief te zijn – zijn Tara Karpinski, Cecilia Hendrikx en Annemarie van den Berg van Pink Pony Express te gast. Het collectief maakt locatiespecifiek werk en strijkt neer op plaatsen waar frictie bestaat tussen overheid en burgers.

Pink Pony Express woont en werkt maanden op de locatie van het project om deelgenoot te worden van wat daar speelt. Zo reisde Pink Pony Express af naar Sint Eustatius om onderzoek te doen naar het lage vertrouwen onder de plaatselijke bevolking in het democratische proces daar. Lokale gemeenschappen vinden een weerslag in hun werk, vaak op onvoorspelbare wijze. Hierdoor ontstaat gelegenheid voor genereuze en excentrieke uitwisseling. Het werk wordt gepresenteerd op de plaats waar het gemaakt is. Omdat het werk iets teruggeeft dat nooit een eigendom was, is het misschien niet onmiddellijk herkenbaar voor iedereen.

Pink Pony Express – Waar is Willemstad, 2016.

Pink Pony Express doet al makend onderzoek. Ze ontwerpen vaak symbolische objecten of handelingen, die op het eerste gezicht vooral grappig zijn maar wel degelijk serieuze kwesties betreffen. Een voorbeeld hiervan is de gouden oorbel die het collectief ontwierp in samenwerking met de vissers uit Urk, die minister Carola Schouten droeg toen ze in Brussel in het kader van de Brexit-onderhandelingen de belangen van de Urkse vissers probeerde te behartigen.

Pink Pony Express – De Kapitein, 2019.
Pink Pony Express – De Kapitein, 2019.
Pink Pony Express – De Kapitein, 2019. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik draagt de oorbel.

‘We zien onszelf als archeologen. Niet in de klassieke zin van het woord dat we dingen van vroeger opgraven, maar dat we opgravingen doen in het hier en nu.’

Artwork door Noortje Hulshof.

Over Kunst is Collectief
Kunst is Collectief is een initiatief van Mister Motley en ArtEZ Collective Making en gaat op zoek naar makers die samen maken, leven en/of werken – collectief is ook maar een term en termen kunnen tekortschieten. Hoe geven zij het ‘samen’ vorm? Wat zijn de overwegingen, twijfels, frustraties en overtuigingen die komen kijken bij verschillende vormen van collectiviteit?

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later