Redactie

Mixtape – een compilatie artikelen van oud-hoofdredacteur Lieneke Hulshof

7 april 2022

Een bescheiden verzameling artikelen van de hand van Lieneke Hulshof die na vijf jaar hoofdredacteurschap haar vleugels uitslaat.

Onze hoofdredacteur Lieneke Hulshof gaat nieuwe wegen verkennen, na ruim zeven jaar vast onderdeel van Mister Motley te zijn geweest. Hoewel zij als auteur zeker nog verbonden blijft aan Motley, leek dit ons een goed moment om een kleine mixtape samen te stellen. Bij vertrek hoort immers altijd enige weemoed, en wat beter ter afsluiting van een periode dan een goede compilatie?

Met bovenstaand idee in het achterhoofd struinde Motley door alle artikelen die de afgelopen jaren van haar hand zijn verschenen. Net als een mixtape geen objectieve best off verzameling is van een artiest, bestaat ook deze samenstelling niet zozeer uit de absolute hoogtepunten maar meer uit persoonlijke voorkeuren en artikelen die terugkerende thema’s illustreren. Of het nou over kunst als bagage gaat, of over ontembare kunst, koningskunst, het ruilen van kunst of over helemaal niets: er is voor iedereen wat wils.

A-kant: De kunstenaar
De meest voorkomende woorden in al Lienekes teksten zijn – mits je alle lidwoorden en voornaamwoorden niet meetelt – ‘werk’, ‘kunst’ en ‘kunstenaars’. Althans, dat blijkt als je al haar teksten door een algoritme laat rangschikken. In de rangorde van woorden wordt de liefde voor het kunstobject al snel gevolgd door interesse in de maker, de ‘kunstenaars’. Dit uit zich natuurlijk in de door haar mede opgezette Podcastserie Kunst is Lang, maar ook in haar geschreven interviews. Daar geeft ze telkens inzicht in de worstelingen en dromen van de verschillende kunstenaars. Zoals in het gesprek met Lotte Geeven die robots eindeloos op zee laat dobberen, Charl Landvreugd die graag de controle wil houden over zijn woorden, Raul Balai die niet alleen als mens maar ook als kunstenaar tegen racisme ageert, Jasper Griepink die ecologie en de bijbehorende politieke complexiteit probeert te vangen, Femmy Otten die liefde in houten sculpturen vat en K. Schippers die het alles en het niets toejuicht. In willekeurige volgorde:

 1. Interview met K. Schippers
 2. Interview met Femmy Otten
 3. Interview met Jasper Griepink
 4. Interview met Raul Balai
 5. Interview met Charl Landvreugd
 6. Interview met Lotte Geeven

B-kant: De kunstwereld
Als je het als ‘creatieve zzp-er’ even niet meer weet, dan is het altijd fijn om te lezen over iemand die tegen dezelfde problemen aanloopt, en zo ook nog eens wat tips kunt verzamelen. Deze artikelen gaan allen over de werkzame wereld van de kunstenaar, schrijver of maker. Wat betekent succesvol kunstenaarschap? Wie zijn er allemaal deeltijd-kunstenaar? En kan je ook een Tozo aanvragen voor tot aan je pensioen?

 1. De kansen van de jonge kunstenaar
 2. Een ode aan een gemiddeld bestaan
 3. Wie betaalt de kunstenaar?
 4. Wanneer ben je amateur?
 5. Blijven er na corona nog kunstenaars over?

Bonus:
Het eerste artikel dat Lieneke ooit voor Motley schreef heet De onbekende Hans van Dijk. Dit stuk gaat over de tentoonstelling Dai Hanzi: 5000 artists in wat destijds nog Witte de With heette (het huidige Melly). Deze tentoonstelling toonde werk van hedendaagse Chinese kunstenaars en was tegelijkertijd een eerbetoon aan Hans van Dijk: een vrijwel onbekend iemand die in de jaren tachtig de rol innam van “curator tot kunsthistoricus en van galeriehouder tot mentor” om abstracte kunstenaars uit China een podium te geven. Lieneke schrijft dat Van Dijk deze kunstenaars “een podiumplek [gaf] zonder zelf op de voorgrond te treden.”. Eigenlijk een soort hoofdredacteur dus, die we vandaag toch heel even een welverdiende podiumplek geven.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later