Luuk Heezen

DE ZOMER IS LANG: De keuze van Bart Lunenburg

Podcast
16 augustus 2023

In de vijfde aflevering van De Zomer is Lang tipt Bart Lunenburg – te gast in aflevering 231 van het meest recente seizoen – een aflevering uit het rijke archief van Kunst is Lang.

In De Zomer is Lang stellen kunstenaars uit het meest recente seizoen van Kunst is Lang hun favoriete aflevering uit het archief aan je voor. In aflevering vijf hoor je de keuze van Bart Lunenburg: aflevering 226 met kunstenaar Minne Kersten. ‘Minne heeft een hele fascinerende praktijk waarin ze eigenlijk een haast animistische kijk op architectuur en de menselijke omgeving heeft. Minne’s installaties lijken altijd een menselijke aanwezigheid te absorberen en daarmee een soort bezieling of herinnering te krijgen. Wat ik interessant vind is hoe Minne video en installatie bijvoorbeeld op zo’n manier door elkaar heen gebruikt dat deze soort spookachtige afwezigheid heel erg wordt versterkt. Dit soort thema’s als herinnering en verval binnen architectuur zijn ook heel erg verwant aan mijn eigen praktijk. En bij Minne vind ik het zo sterk dat deze herinneringen heel erg tastbaar worden zonder dat je ze precies kan duiden of uitleggen. Op deze manier balanceert ze in haar installaties heel erg tussen het tastbaar maken en tegelijkertijd de ongrijpbaarheid van een herinnering. Waar het gesprek voor mij heel erg aan raakt is dat gebouwen eigenlijk van alles te vertellen hebben ook al zijn de stemmen vaak verstomd en helemaal niet eenduidig.’

 

 

Minne Kersten – Fabulator, 2022. Airco-unit blowing smoke rings / 60x30x80 cm / computer automated mechanism Installation View: Welcome Stranger, Amsterdam, 2022. Foto: Fabian Landewee.

Door middel van installaties, video’s en schilderijen zet Minne Kersten een tafereel neer dat de verbeelding aan het werk zet, een setting waarin je als kijker voelt dat er iets staat te gebeuren of al gebeurd is. Minne zoekt naar beelden die vastleggen wat vluchtig, of al verdwenen is, maar presenteert geen eenduidig en sluitend narratief. Er zijn altijd meerdere verhalen mogelijk, met betekenissen die per kijker verschillen en zich pas onderhuids en tussen de regels door laten ervaren.

Kunst is Lang keert in september weer terug met een nieuw seizoen!

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later