Maurits de Bruijn

KAN NIET BESTAAT NIET: Tom Hallet

Podcast
3 februari 2023

In deze zevende aflevering van Kan niet bestaat niet gaat Maurits de Bruijn in gesprek met Tom Hallet over het erven van een familiearchief, hoe het is om een verkocht kunstwerk los te laten en kunstenaarspraktijk als een fulltime job.

Dagelijks maakte de grootmoeder van Tom Hallet foto’s rondom haar huis in de Provence. Ze fotografeerde de bloemen in haar tuin, het omliggende landschap en de zonsondergangen. De beelden vormen een persoonlijk en intiem archief dat Hallet 15 jaar geleden heeft mogen erven. Het zou een ideale inspiratiebron kunnen zijn voor een werk over verlies, trauma en familiegeschiedenis, onderwerpen waar Hallet zich in zijn werk in verdiept. Toch is het tot op heden niet gelukt om de foto’s te gebruiken. Is het teveel een persoonlijk verwerkingsproces, zijn foto’s een te directe weergave van de werkelijkheid en hoe maak je eigenlijk van iets non-artistieks iets artistieks?

Tom Hallet bij het werk 'Tribute (Bertha)', 2021. Foto: Yaqine Hamzaoui.

'Ik voel zo hard de mogelijkheid tot een afgewerkt product, maar ik raak niet tot die volgende stap. Ik denk dat dat vooral ligt aan het feit dat het zo dichtbij komt. Er is een bepaalde afstand die ik niet kan maken, er is nog een bepaalde noodzaak binnen mijn familie, mensen willen nog teveel van dit materiaal.'

Over Tom Hallet
Als kunstenaar vertrekt Tom Hallet vanuit zijn persoonlijke geschiedenis en ervaringen. Zijn werk wordt steeds gevoed door een zoektocht naar representatie en erkenning. Hallet focust op teken- en beeldhouwkunst, twee mediums die hij voortdurend met elkaar en de toeschouwer in gesprek laat gaan. Centraal in zijn werk staan queerness en dominante verhalen over liefde, identiteit, geweld en verlies.

Over Kan niet bestaat niet
Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

Artwork door Noémi Biró.

Kan niet bestaat niet is een samenwerking tussen Mister Motley en de Brakke Grond, en komt tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later