Luuk Heezen

KUNST IS COLLECTIEF: BOYBAND, de literaire boyband

Podcast
5 juli 2023

‘Laten we de literatuur eens een boyband cadeau doen,’ en zo geschiedde. In de negende aflevering van Kunst is Collectief is BOYBAND, de literaire boyband te gast. In gesprek met Luuk Heezen vertellen Wout Waanders, Jelko Arts en Martin Rombouts over hoe ze een boyband en literatuur combineren. ‘We stelen van allebei de kanten om een soort raar Frankenstein-monster te maken.’

In aflevering negen van Kunst is Collectief – de voorjaarsreeks van Kunst is Lang waarin we onderzoeken wat het betekent om een collectief te zijn – is BOYBAND, de literaire boyband te gast. BOYBAND, de literaire boyband bestaat uit dichter Wout Waanders, striptekenaar Jelko Arts, muzikant Laurens van de Linde en theatermakers Koen Frijns en Martin Rombouts. BOYBAND, de literaire boyband maakt literatuur om doorheen te gillen: poëzie op een podium, maar dan met meezingbare refreinen, zwoele blikken en de constante dreiging van een break-up.

BOYBAND, de literaire boyband. Foto: Anna Fransen.

Door literatuur te combineren met catchy popmuziek, zwoele knipogen en soepele heupbewegingen rekt BOYBAND, de literaire boyband de grenzen van het genre op. De vijf mannen leerden elkaar kennen op literaire avonden, die ze – naar eigen zeggen – ‘ontzettend saai’ vonden. Ze zagen voordrachten die uit niets meer bestonden dan voorovergebogen schrijvers, voorlezend uit hun eigen boek of bundel. Dat kon en moest anders volgens de boys. Het podium is immers een medium met eigen wetten, wetten die BOYBAND, de literaire boyband inzet om een breder publiek voor literatuur te interesseren en enthousiasmeren. Je hoeft alleen maar te luisteren naar Sinds ons succes van hun debuutplaat In Canon om een idee te krijgen hoe Koen, Martin, Jelko, Laurens en Wout denken over de schrijvers die enkel voorlezen.

BOYBAND, de literaire boyband – Kunstnacht. Foto: Willem Meissen.
BOYBAND, de literaire boyband – In Canon.
BOYBAND, de literaire boyband – In Canon, albumrelease. Foto: Wilco Lamers.

De vorm van een boyband is een gimmick die tot de verbeelding spreekt. De verschillende karakters en uitersten binnen de groep – bijvoorbeeld serieus, stoer, lief – kunnen volledig uitgespeeld worden. Binnen die vorm is er evengoed ruimte voor artistiek onderzoek. Het materiaal dat daaruit voortkomt ontstaat organisch. Soms komt iemand met een idee en vraagt om input van de andere vier, soms ontstaan dingen al ‘jammend’. Teksten ontwikkelen zich vervolgens van ‘zeady’ naar ‘ready’, waarbij ‘zeady’ staat voor zetklaar en vergevorderd, en ‘ready’ betekent dat er binnen de band overeenstemming bestaat over dat het nummer ‘podium-klaar’ is.

‘Als iemand een vonkje heeft trappen we dat genadeloos uit, om het vervolgens met vijf verschillende aanstekers weer aan te steken.’

Artwork door Noortje Hulshof.

Over Kunst is Collectief
Kunst is Collectief is een initiatief van Mister Motley en ArtEZ Collective Making en gaat op zoek naar makers die samen maken, leven en/of werken – collectief is ook maar een term en termen kunnen tekortschieten. Hoe geven zij het ‘samen’ vorm? Wat zijn de overwegingen, twijfels, frustraties en overtuigingen die komen kijken bij verschillende vormen van collectiviteit?

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later