
KUNST IS COLLECTIEF: Questions Collective
In de allereerste aflevering van Kunst is Collectief – de voorjaarsreeks van Kunst is Lang – zijn Tessel Brühl, Roos Pollmann, Flavia Faas en Céline Talens van Questions Collective te gast. Als welke lekkernij voelen zij zich op de dag van de opname? In gesprek met Luuk Heezen vertelt Questions Collective over hoe deze vraag en andere werkvormen bijdragen aan het blijven ontwikkelen van hun collectieve samenwerking, wat het belang is van een opperhoofd per project en over de ongekende kracht van ‘emergency eggs’.

KUNST IS COLLECTIEF – in gesprek met tien collectieven
Wat betekent het om een collectief te zijn? In de tiendelige podcast Kunst is Collectief – de speciale voorjaarsreeks van Kunst is Lang – gaat presentator Luuk Heezen tien weken lang een uur de diepte in met steeds een ander collectief. Hoe ziet hun samenwerkingsstructuur eruit? Noemen ze zichzelf eigenlijk wel een collectief? Hoe verhouden de afzonderlijke leden zich tot het geheel? Hoe neem je gezamenlijk beslissingen?

KAN NIET BESTAAT NIET: Ignace Cami
In aflevering zeventien van Kan niet bestaat niet gaat Maurits de Bruijn in gesprek met kunstenaar Ignace Cami over een niet-gemaakte langspeelfilm over de alter ego’s van hem en Ward Zwart: Hans & Gaai. Cami vertelt waarom de film er nooit gekomen is, wat de oorsprong is van de alter ego’s Haas & Gaai, en over schaamteloos durven te falen en het niet perfecte te durven tonen.

Hoe een gebaar een afbeelding kan worden – op atelierbezoek bij Dagmar Baumann
De schilderijen van Dagmar Baumann ogen karig en krachtig. Ze zijn weloverwogen in een sterk gebaar gemaakt. ‘Als je nog minder wilt schilderen dan dit, moet je de kwast niet in de verf dopen,’ schrijft Alex de Vries. Hij bezocht het atelier van Dagmar en ging met haar in gesprek over haar schilderijen, en over de bewegingen die erachter schuilgaan.

KUNST IS LANG: Cecilia Rebergen
Deze week is Cecilia Rebergen te gast bij Kunst is Lang. Cecilia worstelt met weerbarstig, vaak industrieel materiaal: een 400 kilo wegende rubberen transportband, meterslang canvas of grote, stalen platen. Ze worden in hun meest interessante vorm gefixeerd, en vervolgens beschilderd met letters en beeldtekens uit schriften over de hele wereld. Zo ontstaan er sculpturen die van alles communiceren – maar wat dat precies is blijft raadselachtig.

De glans van de reproductie – op atelierbezoek bij Hanneke Gommers
‘Ik kan heel slecht stoppen als ik met mijn werk bezig ben. Als ik niet schilder word ik ziek. Ik ga maar door. Alles wat ik doe integreer ik in mijn werk.’ Alex de Vries zocht schilder Hanneke Gommers op in haar atelier en sprak haar over de manier waarop ze kunsthistorische werken van een eigentijdse interpretatie voorziet.

KAN NIET BESTAAT NIET: Feiko Beckers
In de eerste aflevering van Kan niet bestaat niet, een podcast over niet-gemaakte kunst, gaat Lieneke Hulshof in gesprek met Feiko Beckers.

KUNST IS LANG – Jaap Scheeren
Deze week is Jaap Scheeren te gast bij Kunst is Lang. Scheeren fotografeert op grappige en poëtische manier zijn dagelijkse omgeving. Zo ontstaat er een afwijkende blik op de werkelijkheid, die veelzeggend kan zijn over ons leven.

Twee werelden – over het werk van Paul de Reus en Jans Muskee
In de Amsterdamse Projectruimte BMB vieren Paul de Reus en Jans Muskee hun 40-jarige vriendschap met een duotentoonstelling waarin hun werk een bijzondere en humorvolle verbintenis aangaat. Chantal Breukers schreef er een tekst over.

Het antwoord op de vraag is een vraag – op atelierbezoek bij Pieter Holstein
De bevreemding van de 87-jarige Pieter Holstein gaat uit naar zeer alledaagse en triviale situaties: de bomen in het bos, de mensen in de straat, de voorwerpen in huis, de bloemen in het veld, de dieren in de natuur, de struiken in de tuin. Het combineren van ets en aquarel, abstractie en figuratie, beeld en tekst, leidde tot werk waarin de dubbele betekenis van zijn onderwerpen de leidraad vormde.


De grenzen van het lichaam – Guido van der Werve in het Eye
In de films van Guido van der Werve is maar één point of view en dat is dat van Guido, de maker, die laat zien wat Guido heeft bedacht en vervolgens zien we Guido dat zelf uitvoeren. Schrijver Dirk van Weelden kijkt naar zijn werk en schrijft over het oeuvre, denken en maken van Guido van der Werve.

The Crime of Being an Artist
In haar afstudeerscriptie onderzoekt Zora Ottink in hoeverre zij werkelijk autonoom kan zijn als kunstenaar. Hoe betekenisvol kan ze zijn, als schepper, als kunstenaar en als vrouw? Zelf zegt ze daarover: “De mythe is dat je autonoom opereert, maar eigenlijk ben je een die dief en een verbinder in één.”

Kunst
is lang:
Suzan Drummen
Kunstenaar Suzan Drummen was te gast in de podcast Kunst is Lang

De kunstwerken die 2021 kleur gaven – volgens Maurits de Bruijn
Welke kunstwerken werden in 2021 fysiek gezien en zijn blijven kleven? Mister Motley-redacteur Maurits de Bruijn kiest voor het werk van Marinus Boezem in het Kröller-Müller Museum en de tentoonstelling van Sigalit Landau in het Joods Museum.