Lieneke Hulshof

KAN NIET BESTAAT NIET: Johannes Bellinkx

Podcast
16 februari 2023

In aflevering negen van Kan niet bestaat niet gaat Lieneke Hulshof in gesprek met kunstenaar Johannes Bellinkx over zijn ultieme, ongerealiseerde droom voor zijn bestaande werk Reverse. Daarbij lopen deelnemers achteruit door een stad. Het liefst wil Bellinkx dat zij gebouwen en obstakels niet zouden hoeven te vermijden, zoals nu gebeurt, maar dat de route er dwars doorheen zou lopen. Zodanig dat je door een doorbroken muur of façade achteruit ergens naar binnen zou lopen en ziet hoe het leven gewoon doorgaat: een gezin aan het ontbijt, een kantoor vol mensen aan het werk.

In aflevering #9 van Kan niet bestaat niet vertelt kunstenaar Johannes Bellinkx dat in ieder werk dat hij maakt eigenlijk wel een soort onmogelijkheid moet zitten en dat succes voor hem veel meer in het proces dan het eindresultaat ligt. In zijn werk Reverse laat Bellinkx mensen 1,5 km achteruit door een stad lopen, een route langs gebouwen en metrostations met een soundscape die de grens tussen realiteit en fictie doet vervagen. Bellinkx benadert de stad als een complexe sculptuur vol lagen en weefsels – van materialen, maar ook van de ongeschreven gedragsregels die bij bepaalde publieke ruimtes horen. Door de deelnemers achteruit te laten lopen wordt hun waarneming scherper: de deelnemer heeft immers letterlijk geen doel voor ogen dus kan alles van betekenis zijn.

In gesprek met Lieneke Hulshof vertelt Bellinkx over zijn ultieme, ongerealiseerde droom voor Reverse: hij zou gebouwen en obstakels niet willen vermijden, zoals nu gebeurt, maar zou de route er dwars doorheen willen laten lopen. Zodanig dat je door een doorbroken muur of façade achteruit ergens naar binnen zou lopen en ziet hoe het leven gewoon doorgaat: een gezin aan het ontbijt, een kantoor vol mensen aan het werk. Op deze manier zou Bellinkx het stedelijk landschap uitdagen en de scheiding tussen publieke en privéruimtes blootleggen.

Johannes Bellinkx.

'Eigenlijk in ieder werk dat ik maak moet bijna altijd en soort van onmogelijkheid zitten. Er moet altijd een soort van ding zijn dat als je het vertelt dat mensen denken; tok, tok, tok, je bent niet goed bij je hoofd! Dat gaat je nooit lukken!'

Over Johannes Bellinkx
Het werk van Johannes Bellinkx balanceert tussen performance, live-cinema, beeldende kunst en geluidskunst. Bellinkx probeert ervaringen te ontwerpen die een filosofisch, politiek of cultureel inzicht tastbaar maken.

Over Kan niet bestaat niet
Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

Artwork door Noémi Biró.

Kan niet bestaat niet is een samenwerking tussen Mister Motley en de Brakke Grond, en komt tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaagse kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later