
Esmay Groot Koerkamp
Het werk van Esmay Groot Koerkamp vindt zijn oorsprong in haar soms overweldigende gevoelswereld. Liefde, onzekerheid, je in eenzaamheid willen terugtrekken: het zijn volgens Esmay universele emoties die alle mensen delen en die een eigen beeldtaal verdienen.



De plaatsvervangende werkelijkheid van Stijn ter Braak
Stijn ter Braak onderzoekt het schilderkunstige medium en verkent de grens tussen verbeelding en werkelijkheid. Alex de Vries spreekt met hem over zijn academietijd, de exposities die daarop volgden en zijn installatie die momenteel te zien is in Galerie Mieke van Schaijk.

Just like me, this is me – Lichting 2021
In opdracht van Mister Motley, de Haagse kunstruimtes 1646 en Nest kijkt Persis Bekkering naar het afstudeerwerk van de kunstvakstudenten…

‘Mijn beste werk komt als er niemand op wacht’ – In gesprek met Femmy Otten
Nu de coronacrisis al meer dan een jaar duurt, begint het dagelijkse leven steeds surrealistischere vormen aan te nemen. Als hoofdredacteur…

De emotionele anatomie van Alexandra Rouppe van der Voort
Als jong meisje leerde Alexandra Rouppe van der Voort al de kunst van het kijken. Via de handen van haar…

Welke tentoonstellingen moeten we gaan zien? – 9 tips van kunstenaars
‘‘Ik verlang ernaar weer in een gebouw met ruimte en hoge muren te zijn,’’ schreef kunstenaar Afra Eisma mij toen…
Hans Eijkelboom
Als je Eddie Peake’s website opent, word je aangestaard door een piemel. De muis verandert niet in een handje, je…

Wees blij, wees blij, wees godverdomme blij
Het pastelroze nepzwembad gevuld met nepspekjes is propvol minderjarige meiden. In een hoekje wacht een vader rustig tot de poppenkast over is,…

‘Het is allemaal uit mijn duim gezogen’ – Atelierbezoek: Eliane Gerrits
De bovenwoning in het centrum van Amsterdam waar Eliane Gerrits (Eindhoven, 1960) woont biedt een uitzicht dat wel getekend móet…

Is onze maag toleranter dan ons hoofd? – Op atelierbezoek bij Tom Heerschop
In 2020 is Tom Heerschop (Bussum, 1972) stadstekenaar van Amsterdam en volgt hij in die hoedanigheid Maia Matches op. Het…

De ultieme vorm van vrijheid — over korte koppies in de kunsten
Performancekunstenaar Tehching Hsieh sloeg gedurende een jaar, van 11 april 1980 tot 11 april 1981, elk uur op een fabriekklok…

Atelierbezoek: Margriet Smulders – Subtiel, vrijmoedig en ondubbelzinnig
Het atelier van Margriet Smulders (1955) bevindt zich op de zolderverdieping van een oud meisjespensionaat in Nijmegen. Haar werkruimte heeft iets van een heiligdom.

Verwarrende verdubbeling – Bernice Nauta in 1646
De huidige tentoonstelling in de projectruimte voor hedendaagse kunst 1646, bestaat uit verschillende installaties van Bernice Nauta en een aantal toevoegingen van andere kunstenaars en onderzoekt de betekenis van auteurschap in een tijd waarin gedrag vaak wordt gekopieerd.