Art & everyday life

Deze rubriek bevat artikelen en interviews over kunst met een sterke focus op het dagelijks leven. Een ander licht op de orde van de dag.

Een oproep om te twijfelen

In gesprek met Dries Verhoeven
Zittend bij podium Mozaïek wacht ik op kunstenaar Dries Verhoeven. Hij heeft nauwelijks plaats genomen of hij wordt gebeld. ‘’Deze moet ik even opnemen’’. Teleurgesteld hangt hij vervolgens op. ‘’De politie heeft mijn installaties op het Leidseplein zojuist verwijderd, ga je mee kijken wat er aan de hand is? Dan doen we het interview op een later moment?’’

Het kunstwerk dat niet bekeken wordt

Zelfs als zeer actief museumbezoeker is het onmogelijk om alle kunstwerken van een museum te bekijken. Dat wat in de tentoonstellingszalen in het museum wordt getoond, laat slechts het oppervlak van de grote en diepe zee aan collectie zien. Het merendeel van de kunstobjecten bevindt zich op plekken waar ze voor het publiek helemaal niet zichtbaar zijn. De depots van Nederlandse musea staan bomvol. Miljoenen kunstwerken worden in opslagplaatsen, bij het museum of op geheel andere locaties, geconserveerd en als artefacten bewaard voor de eeuwigheid.