Art & everyday life

Deze rubriek bevat artikelen en interviews over kunst met een sterke focus op het dagelijks leven. Een ander licht op de orde van de dag.

Tactiliteit in het oeuvre van Berlinde de Bruyckere

“Elke fysieke ontmoeting met je werk maakt me stom, woorden en zinnen vervallen tot betekenisloze klanken in vergelijking met jouw geladen beeldtaal. Geheimzinnige extensies zijn het die ons dwingen stil te staan en ons verweesd en ongemakkelijk achterlaten.”

De ‘zinklijn’ van Simon Oud

Vrijwel dagelijks is Simon Oud (1956) te vinden in zijn atelier in het complex van Retort aan de Rijnsbrugstraat in Amsterdam. Daar werkt hij aan een samenhangend oeuvre van wand- en vloersculpturen die binnen de beeldende kunst een eigen plaats hebben verworven. Zijn werk ontsnapt aan de gekende beeldende disciplines. Zijn sculpturen zijn schilderijen die volumes hebben aangenomen. Het zijn objecten die ruimtelijkheid tot stand brengen. Je kunt er omheen denken en er zo een voorstelling van maken die ze in hun tastbare gedaante niet hebben. Ze hebben een meteorologisch oppervlak dat verschillende weersgesteldheden laat zien. Het zijn geabstraheerde vormen van persoonlijke waarnemingen in het Noord-Hollandse polderlandschap waar de kunstenaar is opgegroeid.