Art & everyday life

Deze rubriek bevat artikelen en interviews over kunst met een sterke focus op het dagelijks leven. Een ander licht op de orde van de dag.

Koninginnen, sterren en Schilders

Allereerst wil ik zeggen dat het hartverwarmend is dat de Koninklijke aanmoedigingsprijs, om jonge vrije schilderkunst te stimuleren, ooit tot stand kwam en nog altijd bestaat. Het is geen sensationele prijs. Het speelt zich weliswaar af in een paleis, maar iedere winnaar hangt er zeer gelijkwaardig met twee werken op korte schotten als wanden, men kan het niet een echte ingreep in de ruimte noemen, maar het is niettemin ontroerend. Beperking als uitdaging. De kracht van een klein, maar geconcentreerd gebaar.

Bagage

De Nigeriaanse kunstenaar Otobong Nkanga studeert in 2007 aan de DasArts performance opleiding in Amsterdam. In datzelfde jaar bezoekt ze naar de Noordzee om haar tas vol met zand te scheppen. Deze tas neemt ze mee in het vliegtuig naar Nigeria en aan de Nigeriaanse kust giet ze het zand uit haar tas en laat het meevoeren door de zee. Opnieuw schept ze haar tas vol met zand, dit keer met het Nigeriaans strand en ze neemt het mee terug naar Nederland. Hier giet ze het zand weer uit op de Noordzeekust. Deze happenning is gebaseerd op de happening ‘bagage’ uit 1972 van Allen Kaprow. De beide happenings kunnen worden geïnterpreteerd als een symbool voor het begrip ‘displacement’.  In de happening van Kaprow gaat het vooral over het verplaatsen van goederen, de happening van Nkanga gaat daarnaast ook over de verplaatsing van mensen, culturen en ideeën van het ene continent naar het andere.