Maurits de Bruijn

KAN NIET BESTAAT NIET: Daniëlle van Ark

Podcast
24 februari 2023

In deze tiende aflevering van Kan niet bestaat niet gaat Maurits de Bruijn met Daniëlle van Ark in gesprek over zelfkritiek en authenticiteit, over merchandise en de tijdloosheid van sommige interesses. ‘Je hebt gewoon overlappende ideeën, vooral met kunstenaars die vanuit dezelfde rode lijn werken of met dezelfde materialen. Dan zag ik weleens werk op een beurs of bij een galerie en dan dacht ik: ‘Nou, dit wilde ik ook maken!’.’

Kunstenaar Daniëlle van Ark verzamelt spullen en indrukken: dozen vol ansichtkaarten, glasnegatieven die ze vindt op Franse rommelmarkten en foto’s van romantische cafés. Met een verzameling ansichtkaarten en een plan vertrok ze naar Parijs voor een residentie. De fonteinen, obelisken en stijltuinen die afgebeeld zijn op de ansichtkaarten dragen voor Van Ark een bevroren geschiedenis in zich: ze vertellen iets over sociale status en de dominante ideeën van toen, en tonen hoe er werd gedacht over natuur en cultuur.

Parijs blijkt té veel inspiratie te bieden: talloze musea vol decoratieve kunst, kastelen, cafeetjes en prachtige stoffenwinkels. De ansichtkaarten belanden in een doos en ook ander werk dat Van Ark assembleert uit stoffen, gevonden objecten en Parijse indrukken ontmantelt ze weer. Bij het terugzien van de foto’s die ze maakte van deze werken in wording vraagt Van Ark zich af: zijn het inderdaad schetsen die er enkel uitzien als definitief werk of waren ze misschien toch gewoon af? In deze tiende aflevering van Kan niet bestaat niet gaat van Ark in gesprek met Maurits de Bruijn over zelfkritiek en authenticiteit, over merchandise en de tijdloosheid van sommige interesses.

'Je hebt gewoon overlappende ideeën, vooral met kunstenaars die vanuit dezelfde rode lijn werken of met dezelfde materialen. Dan zag ik weleens werk op een beurs of bij een galerie en dan dacht ik: 'Nou, dit wilde ik ook maken!'.'

Over Daniëlle van Ark
Daniëlle van Ark studeerde af als fotograaf, maar ze verkent ook andere media: van collages tot sculpturen en schilderkunst. Ze is geboeid door de vaak ondoorzichtige en ondoorgrondelijke systemen van waardebepaling in een tijd waarin alles reproduceerbaar lijkt. Op rommelmarkten en online veilingen koopt ze afgedankte objecten en beeldarchieven op die een basis vormen voor nieuw werk. Een steeds terugkerend thema in haar werk is het verglijden van de tijd: sterfelijkheid, status, roem, glamour en bijna vergane glorie.

Over Kan niet bestaat niet
Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

Artwork door Noémi Biró.

Kan niet bestaat niet is een samenwerking tussen Mister Motley en de Brakke Grond, en komt tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later