
You are Another Me – Een papieren rondleiding door de Biënnale
Hanne Hagenaars schreef dit artikel op verzoek van het Museum van de Geest met als vraag om een papieren rondleiding te maken waarin de Biënnale van Venetië 2022 door de bril van Museum van de Geest wordt gezien.

In Housewitz van Oeke Hoogendijk krijgt de kijker de kans om haar moeder te leren kennen
In de rubriek Gevonden voorwerpen lichten Motley-auteurs een kunstwerk toe dat zij recent zijn tegenkomen. Een werk dat opvalt door zijn uitbundige verschijning of juist verrast door zijn subtiliteit. Vandaag is dat de onvergetelijke documentaire van Oeke Hoogendijk: Housewitz.


Maaike Kramer
De wandwerken en sculpturen van Maaike Kramer zijn ofwel opgetrokken uit beton, of ze refereren aan beton. Het zijn objecten die monumentaal én kwetsbaar ogen, met een huid vol vouwen, verschillende grijstinten en getekende schetsen – waardoor hun constructie en onaffe karakter wordt benadrukt. Deze betonnen beelden zijn voor Maaike een monument voor het idee dat zelfs de meest stellig gebrachte waarheid een constructie is, en daarmee niet absoluut of onveranderlijk.



Op ontdekkingsreis door het collectieve onbewuste – Images from the Unconscious in Marres
Ayrton van Noort bezocht Images from the Unconscious in Marres. Een tentoonstelling van werk gemaakt door psychiatrische patiënten in een Braziliaanse kliniek. Het project startte in 1946 en heeft geleid tot zeer aandoenlijke, menselijke werken.

Sjoerd Martens
Sjoerd Martens is gefascineerd door de sporen die we als mens achterlaten. Hij legt ze vast en geeft ze een podium. Dit doet hij door ze soms te presenteren als documentaire foto’s, maar ook als fotocollage, animatie of videowerk.


Een lichaam dat niet wordt bewoond – over trauma, therapie, overleven en oud-Griekse klaagzangen
Maurits de Bruijn over het doorgegeven trauma van zijn moeder, die de Holocaust overleefde, en waar zijn lichaam nog steeds op reageert.

“In de huidige kunstwereld wil ik geen kunstenaar zijn” – In gesprek met Kija Benford over ouderschap in de kunst
Natasja Wagendorp interviewt voor Mister Motley kunstenaars die gestopt zijn met het maken van kunst. In dit artikel spreekt ze met Kija Benford over de positie van het ouderschap in de kunstwereld en over waarom ouder zijn een reden is om te stoppen met kunst maken.

Alles wat ik weet is wat ik me herinner – over de tentoonstelling ‘I remember’
Emma Wiersma duikt in de tentoonstelling I remember, van Martín La Roche en Mirthe Berentsen, zoals de muurtekst zegt ‘over de waarde van herinneringen, vertalingen zonder woorden, leven met verlies en de maakbaarheid van taal’.

Susan Kooi in gesprek met buurvrouw Jeltje de Jong
Kunstenaar Susan Kooi deed haar boodschappen tijdens de lockdown en raakte zo bevriend met haar buurvrouw Jeltje de Jong. Net als Susan is ze kunstenaar en net als Susan komt ze uit Friesland. Een intiem gesprek tussen de twee geeft blijk van een zorgzame band waarvoor Houtskool (de kat van Susan) de kiem heeft gelegd.

Brief aan Jonge Kunstenaars
*English translation belowIn het kader van @all_inn_graduates publiceert Mister Motley de komende weken een aantal artikelen van afgestudeerde kunstenaars uit heel Nederland,…

‘Durf politiek te dromen’ – in gesprek met Jeanne van Heeswijk
Beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk is al drie decennia internationaal actief als kunstenaar. In wisselende collectieve vormen werkt ze vaak…