Lieneke Hulshof

KAN NIET BESTAAT NIET: buren

Podcast
17 maart 2023

In aflevering dertien van Kan niet bestaat niet gaat kunstenaarscollectief buren in gesprek met Lieneke Hulshof over hoe het is om als duo te werken en over de kunstpraktijk als het spelen van een spel. Ook vertellen ze over hun positie als vrouw in de kunstwereld.

Het niet bestaande kunstwerk van collectief buren is geïnspireerd op een spel uit 2600 voor Christus dat werd gevonden in de graftombes van Ur. De spelregels van dit ‘Koningsspel van Ur’ zijn nooit gevonden. Geïnspireerd door de vorm van het speelbord en het feit dat de regels helemaal open zijn voor de eigen verbeelding, gaat buren collectief aan de slag met een plan voor het Van Abbemuseum. Het idee voor het werk De reizigers ontstaat. Buren interpreteert het spelbord als een promenade, met de speelstukken als transformerende figuren in een modeshow of choreografie. Hun plannen zijn megalomaan: een catwalk, enorme objecten, kostuums en de voortdurende aanwezigheid van buren als performers in het werk maken hun begroting wat onrealistisch. Hun plan wordt niet gekozen en het spel wordt nooit gespeeld.In aflevering dertien van Kan niet bestaat niet gaat kunstenaarscollectief buren, bestaande uit Melissa Mabesoone en Oshin Albrecht, in gesprek met Lieneke Hulshof over hoe het is om als duo te werken en over de kunstpraktijk als het spelen van een spel. Ook vertellen ze over hun positie als vrouw in de kunstwereld.

Ja misschien is dat nu eigenlijk nog het wreedst ofzo. Het is gewoon niet mogelijk dat alles verwezenlijkt wordt. En daarom is het misschien mooi, het idee dat er zoveel kunstwerken bestaan, en een soort van mentale ruimte die nog verwezenlijkt moeten worden, zullen worden of gewoon daar blijven.

Over buren
Het kunstenaarscollectief buren bestaat uit Oshin Albrecht en Melissa Mabesoone. Buren maakt performances, video’s, teksten, foto’s en installaties. Daarin navigeren ze tussen thema’s als vrouwelijkheid, gemeenschap, huiselijkheid, seksualiteit, popmuziek en neoliberale fantasieën.

Over Kan niet bestaat niet
Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

Artwork door Noémi Biró.

Kan niet bestaat niet is een samenwerking tussen Mister Motley en de Brakke Grond, en komt tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later