Maurits de Bruijn

KAN NIET BESTAAT NIET: Zena Van den Block

Podcast
7 april 2023

In aflevering zestien van Kan niet bestaat niet vertelt Zena Van den Block over haar niet-gemaakte kunstwerk: een performance als straatartiest op een druk plein in Antwerpen. Verkleed als toerist zou Van den Block een verstilde pose aannemen op een sokkel en selfies maken van ‘echte’ toeristen wanneer ze geld in het potje werpen. De vergunning is binnen, de typische outfit met beige shorts en gebloemd hemd compleet, de sokkel gemaakt door een bevriende kunstenaar, en de selfiestick aangeschaft. Waarom het Van den Block nog niet gelukt is om de performance uit te voeren vertelt ze in gesprek met Maurits de Bruijn.

Zena Van den Block is gefascineerd door toerisme en nieuwsgierig naar de wereld van straatartiesten. In aflevering zestien van Kan niet bestaat niet vertelt de beeldend kunstenaar over haar niet-gemaakte werk: een performance als straatartiest op een druk plein in Antwerpen. Verkleed als toerist zou Van den Block een verstilde pose aannemen op een sokkel en selfies maken van ‘echte’ toeristen wanneer ze geld in haar potje werpen. Inmiddels is de typische outfit met beige short en gebloemd hemd compleet, de sokkel gemaakt door een bevriende kunstenaar, de aanvraag om als levend standbeeld te mogen optreden goedgekeurd en de selfiestick aangeschaft. Toch is het Van den Block nog niet gelukt om de performance uit te voeren: de drempel bleek te hoog, de sokkel te zwaar, het stilstaan moet nog geoefend worden en het gevoel van gêne zit Van den Block nog te veel in de weg. Want wat nou als er iemand voorbijkomt die je kent?!

In gesprek met Maurits de Bruijn vertelt Van den Block over haar fascinatie voor toerisme, de universele zoektocht naar unieke souvenirs en haar jeugdherinneringen aan de Costa del Sol. De dualiteit in toerisme fascineert Van den Block. Iedereen kijkt ernaar uit om iets unieks te ervaren, tegelijk bezoekt en fotografeert iedereen dezelfde plekken en passen steden hun infrastructuur zelfs op het toerisme aan. Van den Block geeft een inkijk in haar werkwijze en vertelt over het belang goede ideeën zo te bewaren dat je er altijd op kunt terugvallen. In haar eindeloze archief van opzetjes voor niet-gemaakte werken – opgeslagen in dozen, tekeningen op papiertjes en digitale mapjes – vindt van den Block rust. Want wat als je op een dag helemaal geen ideeën meer hebt?

Zena Van den Block. © トックワールド.

Ik heb die sokkel, en die sokkel heeft op mijn atelier al verschillende functies vervuld ondertussen. Die is vuilnisbak geweest, transportkist voor ander werk, opslagplaats en gewicht om een poster op een mdf-plaat te kleven. Die is er ook gewoon de hele tijd waardoor ik er nog mee geconfronteerd word dat ik dat niet heb gedaan.

Over Zena Van den Block
Zena Van den Block werkt voornamelijk met beelden die we kennen uit de populaire cultuur, en met menselijke gewoontes. In haar werk zoekt ze op speelse wijze naar vertalingen van deze gedragingen. Dat doet ze door de conventies van de fotografie om te keren of uit hun context te halen. Ze werkt veelal in series en publicaties die zich kenmerken door een lichte en humorvolle toets.

Over Kan niet bestaat niet
Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

Artwork door Noémi Biró.

Kan niet bestaat niet is een samenwerking tussen Mister Motley en de Brakke Grond, en komt tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later