Maurits de Bruijn

KAN NIET BESTAAT NIET: Annelein Pompe

Podcast
21 april 2023

In aflevering achttien van Kan niet bestaat niet gaat Maurits de Bruijn in gesprek met schrijver, kunstenaar en filmmaker Annelein Pompe. Ze neemt ons mee in haar ambigue relatie met de kunstacademie, hoe ze het heeft ervaren om op jonge leeftijd te studeren en het belang van lef voor kunstenaarschap.

Een grafsteen met daarin gebeiteld de tekst ‘Annelein Pompe kan er vandaag helaas niet bij zijn’. In de nieuwste aflevering van Kan niet bestaat niet vertelt Annelein Pompe over dit niet-gemaakte werk waarmee ze op monumentale wijze wilde afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie. Maar het (vieze) gezicht dat haar docent trok toen Pompe dit plan met hem deelde, sprak boekdelen, en leidde er bij Pompe toe het werk uiteindelijk niet te maken. Tot op de dag van vandaag achtervolgt dit niet-gemaakte werk Pompe nog steeds. Want waarom heeft ze die docent eigenlijk gelijk gegeven? Had ze niet meer lef of zelfvertrouwen moeten hebben?

In gesprek met Maurits de Bruijn, bij wie Pompe ook in de klas zat aan de Rietveld Academie, neemt Pompe ons mee in haar ambigue relatie met de kunstacademie en hoe ze het heeft ervaren om daar op jonge leeftijd te studeren. Ze vraagt zich hardop af of het haar meer zelfvertrouwen had gegeven als ze bijvoorbeeld eerst meubelmaker was geworden. Met de vakkennis en levensjaren op zak had ze wellicht meer lef durven tonen tegenover haar docent. Ook vertelt Pompe over haar kunstenaarschap: niet de juiste uitdrukkingsvorm kunnen vinden voor de potentie die je vanbinnen voelt, nooit kunnen voorspellen hoe een werk uitpakt wanneer je eraan begint, en hoe ze in het maken van een film een soort container voor al haar ideeën vindt.

Annelein Pompe. Foto: Juliano Bonamigo.

Ik had niet voorzien dat het te ver kan gaan. Mijn vader werd natuurlijk om 6 uur 's ochtends wakker en die dacht: ‘oké, nou Annelein wil vechten. Als je wil vechten, dan leg ik je gewoon op de grond en dan ga ik daar bovenop liggen en dan schakel ik je uit.’ Maar dat is gewoon een hele rationele gedachte, hij had niet door dat er dan 100 kilo op je ligt dat ik daar echt wel last van had, maar ik wilde niet praten.

Over Annelein Pompe
Schrijver, kunstenaar en filmmaker Annelein Pompe studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Daarna vertrok ze naar Gent en momenteel woont ze in Brussel. Pompe schrijft poëzie en verhalen en maakt ook films, zoals de fabeldocumentaire Schaduwerkers die in diverse bioscopen door heel Europa werd vertoond. Daarnaast schildert Pompe eenden, heel veel eenden. Elke eend heeft een voornaam, die correspondeert met die van de persoon voor wie het schilderij is gemaakt.

Over Kan niet bestaat niet
Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

Artwork door Noémi Biró.

Kan niet bestaat niet is een samenwerking tussen Mister Motley en de Brakke Grond, en komt tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later